Hlavní obsah

Ze seznamu datovek se odhlásilo 50 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstranit se nechalo z veřejného seznamu držitelů datových schránek, na který v březnu upozornilo Právo, už přes 50 tisíc fyzických osob. Po odporu části veřejnosti ministerstvo vnitra rozeslalo návod, jak to udělat. Zároveň přibývá lidí, kteří podali podnět Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) kvůli zveřejnění jména a adresy. Takových stížností od fyzických osob úředníci evidují již 144.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Datové schránky

Ilustrační foto

Článek

„Do této chvíle si deaktivaci zveřejnění v seznamu datových schránek provedlo zhruba osm procent, tedy 53 317 fyzických osob z celkového počtu. Naopak 1256 fyzických osob si provedlo aktivaci zveřejnění v seznamu datových schránek,“ sdělila Právu mluvčí Digitální a informační agentury (DIA) Karolína Sieglová.

Dosud si datovou schránku zřídilo 2,2 milionu podnikajících fyzických osob a skoro 700 tisíc soukromých osob.

Pod agenturu začal systém datových schránek spadat od dubna. Případné porušení ochrany osobních údajů prověřují ochránci dat. Zaslaných návrhů na prověření podle dostupných čísel stále přibývá.

Statisíce živnostníků ignorují datovku, hrozí jim problémy

Ekonomika

„Každý může podat podnět na ÚOOÚ, my věc pouze prověříme z pohledu ochrany osobních údajů. Aktuálně evidujeme celkem 144 stížností, v nichž podatelé namítají zveřejnění osobních údajů v seznamu uživatelů datových schránek,“ sdělil Právu mluvčí úřadu Milan Řepka.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) hájil zveřejnění seznamu tím, že je v souladu se zákonem. Podle ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (piráti) zákon není vyřešen správně a připravuje se novela, která zveřejňování změní.

Ve hře je tzv. opt-in mechanismus, tedy že stát nebude fyzické osoby do seznamu přidávat automaticky, ale dobrovolně po jejich svolení. Chce také přehodnotit, jaké konkrétní údaje budou zveřejňovány. „K tomuto bodu se nám nepřísluší v této chvíli vyjadřovat, je to legislativní proces, ve kterém se prozatím DIA neangažuje,“ doplnila Sieglová.

Návod přišel do schránek

Jak Bartoš řekl Právu minulý týden, zákon chce připravit do konce dubna a půjde o drobnou změnu, pro kterou našel ve Sněmovně shodu s opozicí. „Chtěli bychom, aby došlo k jisté redukci u právnických osob. Jediný údaj, který určitě musí být zveřejňován, je IČO. U fyzických osob jsou možnosti různé,“ řekl. Přesnou podobu nyní jeho resort ladí s ministerstvem vnitra.

Vnitro prozatím alespoň fyzickým osobám rozeslalo do jejich datových schránek návod, jak se z veřejného rejstříku, který je dostupný ve formátu otevřených dat, nechat odstranit.

Dostupné je to v účtu datové schránky v Nastavení pod možností „Informace o schránce“ a následně „Zobrazení v Seznamu DS“. Tam lze zrušit zatržení u „Povolit zobrazení v seznamu datových schránek“. Do tří hodin by mělo dojít k odstranění jména a adresy, které nebudou dostupné ve vyhledávači. Pokud si ale rejstřík již někdo stáhl v předchozích týdnech do svého počítače, s daty dál může nakládat i přes následné odstranění z rejstříku.

Jak Právo také upozornilo, na seznamu byla mezi zveřejněnými i jména policistů a vojáků. V rámci interní komunikace dostali pokyn, jak se ze seznamu odstranit, bezpečnostní riziko ve zveřejnění ale nevnímají.

Podnikatelé musí podávat přiznání elektronicky

Finance

Vnitro zveřejnilo jména i adresy uživatelů datových schránek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám