Češky si přesvědčivě poradily se Švýcarkami. Ve čtvrtfinále je čeká Finsko

Foto: Nathan Fernandes

(BRAMPTON, od naší zpravodajky) Češky v úplně posledním zápase základní části letošního mistrovství světa narazily na Švýcarky. A už od úvodních minut diktovaly tempo hry. V první třetině pustily soupeřky jen k jedné střele na branku, a podle toho se utkání také vyvíjelo. Na play off se lvice naladily vítězstvím 5:2 a ve čtvrtfinále vyzvou Finsko.

Bezbrankový stav v utkání proti Švýcarsku dlouho nevydržel. Hned v první minutě hry se prosadila Adéla Šapovalivová. Ta nejprve při přechodu do útoku narazila na švýcarskou obránkyni, následně se ale za brankou rychle vzpamatovala a z pozice na pravém křídle poslala odražený puk k bližší tyči – 1:0.

A Češkám se v ofenzivě dařilo i nadále. Zahrozila Vanišová, která prokličkovala defenzivou a sama před brankou zakončila těsně nad horní tyč. Češky byly na úvod výrazně aktivnější a vidět byly i Pejzlová nebo Pištěková.

Od 13. minuty se české hráčky začaly cpát do brankoviště ještě víc, z bezprostřední blízkosti ale z několika pokusů Maurerovou nepřekonaly. Nejblíže tomu byla bekhendovým pokusem z pravého kruhu Mlýnková, jenže přestřelila.

Foto: Nathan Fernandes

Po přesné přihrávce Čajanové se prosadila až Michaela Pejzlová, jenže sudí z důvodu postavení útočící hráčky v brankovišti rozpažila. Ze záběrů bylo ovšem patrné, že Češku do brankoviště natlačila jedna ze Švýcarek. Česká střídačka požádala o přezkoumání a šlo se k videu. Po krátké poradě rozhodčí gól uznaly – 2:0.

První třetina jasně patřila národnímu týmu, mluví o tom také statistika střel. Švýcarky během úvodních dvaceti minut vystřelily pouze jednou.

Úžasnou první třetinu v podání české reprezentace pak ještě potvrdila kapitánka Alena Mills, která minutu před sirénou skórovala z předbrankového prostoru – 3:0.

Ve druhé třetiny Češky pokračovaly v nastoleném trendu, ale další gól viděly tribuny v Bramptonu až v poslední minutě prostředního dějství, když Klára Hymlárová využila přesilovou hru – 4:0.

Jenže ve třetí třetině už se ozvaly také Švýcarky. Přečíslení dvou na jednu přesně zakončila kapitánka Lara Stalderová – 4:1. Češky ovšem na odpověď nepotřebovaly ani dvě minuty. Tereza Plosová připravila gólovou situaci pro Terezu Pištěkovou, která si připsala svůj premiérový gól v seniorské reprezentaci – 5:1.

Lvice mohly své vedení navýšit ještě v přesilovce, po návratu vyloučení Martiové na led to byla ale Alina Müllerová, kdo v signalizované výhodě skóroval – 5:2.

Pět minut před koncem třetí třetiny mohla českému výběru vrátit čtyřbrankový náskok Přibylová, která z otočky mířila k odkryté levé tyči. Trefila ovšem jen brankovou konstrukci.

Mrzet ji to ale nakonec nemuselo. Češky si se Švýcarkami poradily zcela jednoznačně a v základní skupině tak končí na třetím místě. To také znamená, že ve čtvrtfinále narazí opět po roce na Finky. Tentokrát se však role obrátí. Český tým bude do vyřazovacích bojů vstupovat jako lépe nasazený celek ze skupiny A.

Čtvrtfinále mezi Českem a Finskem se bude hrát ve čtvrtek 13. dubna od 16:00 českého času.

ČESKO – ŠVÝCARSKO 5:2 (3:0, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 1. Šapovalivová (Mlýnková), 14. Pejzlová (Čajanová, Vanišová), 19. Mills (Pejšová, Lásková), 40. Hymlárová (Neubauerová, Lásková), 43. Pištěková (Plosová, Mills) – 41. Stalderová (Enzlerová, Christenová), 51. Müllerová (Stalderová, Enzlerová).
Rozhodčí: Cookeová, Haacková – Chartrandová, Zachová.
Vyloučení: 4:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 35:15 (14:1, 14:5, 7:9).
Diváci: 1119
Nejlepší hráčky: Denisa Křížová – Alena Rosselová.
Česko: Škodová – Pejšová, Lásková, Tejralová, Čajanová, Jandusíková, Trnková – Šapovalivová, Mrázová, Mlýnková – Křízová, Pejzlová, Vanišová – Hymlárová, Přibylová, Neubauerová – Pištěková, Mills, Pátková – Plosová. Trenérka: MacLeodová.
Švýcarsko: Maurerová (od 41. Spiesová) – Wetliová, Sigristová, Baechlerová, Christenová, Vallarioová, Hauserová, Forsterová, Hofstetterová – Quennecová, Ingoldová, Lutzová – Enzlerová, Müllerová, Stalderová – Leemannová, Martiová, Zimmermannová – Jorayová, Rüediová, Rosselová. Trenér: Muller.

Program čtvrtfinále

Čtvrtek 13. dubna:
16:00 Česko – Finsko
19:30 USA – Německo
23:00 Kanada – Švédsko

Pátek 14. dubna:
02:30 Švýcarsko – Japonsko

Začátky zápasů jsou uvedeny v českých časech, v Bramptonu je o šest hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz