Jak se mění Ethereum. Nové „peněženky“ by mohly síť zpřístupnit masám

„Peněženka pro Ethereum, jak ji ztvárnila umělá inteligence

„Peněženka pro Ethereum, jak ji ztvárnila umělá inteligence Zdroj: E15/Midjourney

Jedním ze základních problémů kryptoměn je jejich složitost pro běžného člověka. Mnoho začátečníků také doplatí na to, že zapomenou či ztratí přístupové údaje ke svým kryptoměnovým peněženkám. Dosud jim nebylo pomoci, ale programátoři rozvíjející Ethereum nyní připravují pomoc pro zapomnětlivé. 

Když už začátečníci pochopí, jak funguje bitcoin, a chtějí si ho vyzkoušet, musejí buď věřit někomu s „klíči“ ke svým draze nakoupeným digitálním mincím, nebo si složitě na papír napsat buď privátní klíč ke své peněžence, nebo tzv. seed frázi, tedy 12 až 24 slov, která mu peněženku pomohou kdykoli obnovit. A nikdy ho nesmějí ztratit.

Platformy jako Ethereum a další, které umožňují chytré kontrakty, jsou k pochopení možná ještě složitější. Pro mnoho lidí je představa toho, že je možná vkládat programy na decentralizovaný blockchain, až příliš abstraktní.

Programátoři, kteří pracují na dalším vývoji Etherea, se tak snaží nováčkům usnadnit první kroky aspoň tím, že připravili novinky u peněženek. Díky jedné z nich (tzv. account abstraction) nebude vždy nutné si seed fráze ukládat, a hlavně přibudou možnosti, jak frázi při její ztrátě obnovit. To dodnes nebylo možné.

KryptoSpace

je nezávislý projekt ekonomického novináře Petra Lukáče. Každý týden přináší rozhovory a analýzy ze světa bitcoinu, etheru a decentralizovaných financí. Nově si můžete jeho volnou část poslechnout i na stránkách E15.

„Seed fráze má mnohá omezení. A za ty roky tady v Paralelní polis asi nemohu vypočítávat všechny lidi, kteří ztratili buď nějaký QR kód, nebo svůj seed,“ říká v podcastu KryptoSpace hacker Mário Havel z Paralelní polis. „Myšlenka account abstraction je taková, že můžeme vytvořit kontrakt, který se chová jako peněženka a přináší nové spektrum možností, jak tato peněženka může na síti Ethereum fungovat,“ dodává.

Nově budou možné používat například dvoufázové ověření nebo klíče může spravovat například důvěryhodná třetí osoba.

Výhledově také ubyde ještě jedna nepříjemnost. Dnes už není jen jedna síť Ethereum, existují i další blockchainy. Ty mají často každý vlastní měnu, kterou se platí za transakce. Ať už je to ether u Etherea, MATIC u Polygonu, Sol u Solany a další.

Nové chytré peněženky umožní platit například všechny poplatky v dolarech a uživatel se nebude muset starat, na které síti zrovna je a jestli má daný token po ruce.

Pokud vás zajímá, kam dál se Ethereum vydává, proč se jeden z dalších upgradů sítě bude jmenovat Praha a nová testovací síť ponese název Holešky, pusťte si celý díl podcastu KryptoSpace.