Finanční úřady v Bílině, Libochovicích, Litvínově a Podbořanech mají skončit. Starostové tamních měst proti tomu protestují

12. duben 2023 14:30

V Ústeckém kraji od července skončí čtyři pracoviště finančních úřadů. V Bílině na Teplicku, Libochovicích na Litoměřicku, Litvínově na Mostecku a Podbořanech na Lounsku. V celém Česku jich má končit celkem 77. Jejich seznam zveřejnilo ministerstvo financí.

V Podbořanech původní sídlo finanční úřadu po omezení provozu v roce 2019 koupilo město. „O tu budovu se začali zajímat provozovatelé ubytoven a obchodníci se sociálním bydlení. Samospráva města Podbořany do toho vstoupila a budovu od státu koupila,“ popisuje starosta Podbořan Radek Reindl z uskupení Společně za Podbořany.

Teď tam sídlí městská policie a také úřad práce. Finančnímu úřadu město pronajalo prostory v nové budově radnice, kde funguje dva dny v týdnu. Od července ale bude nejbližší služba v Žatci, kam to podle starosty Reindla mají lidé třebas z Blatna skoro 40 kilometrů.

Starosta Reindl osobně s centralizací státní správy nesouhlasí – podle něj to je v rozporu s reformou veřejné správy.

S vedením měst záměr rušit finanční úřady nikdo neprojednal

Také lidé z vedení Litvínova na Mostecku si stěžují, že s nimi nikdo záměr neprojednal. Tamní finanční úřad je spádový pro 35 000 lidí, včetně obyvatel části Krušných hor. „Myslíme si, že je dost nešťastné, že se šetří tímto způsobem, bez přihlédnutí k různým specifikům. Obáváme se, že z rušených finančních úřadů vzniknou brownfieldy, které pro nás přinášejí další bezpečností a sociální rizika,“ říká starostka Litvínova z hnutí ANO Kamila Bláhová.

Finanční správa informovala, že zajistí výjezdy finančních úředníků v době, kdy se podávají daňová přiznání k dani z nemovitých věcí a k dani z příjmů. Spoléhá na to Miroslav Zůna, starosta Libochovic na Litoměřicku z uskupení PRO Libochovice, Poplze a Dubany.

„Doufáme, že se nám alespoň podaří dojednat ty nárazové podpory pro občany tak, aby nemuseli dojíždět až do Roudnice a mohli by ta svá daňová přiznání odevzdat zde v Libochovicích, a v případě nějakého problému by jim pracovnice finančního úřadu pomohly,“ shrnuje Zůna.

V Libochovicích jsou podle starosty připraveni poskytnout i potřebné prostory a další pomoc. Město Bílina na svém webu uvedlo, že s rušením pracoviště nesouhlasí. Zajištění finančních služeb ve městě chce starostka z hnutí ANO Zuzana Schwarz Bařtipánová projednat na páteční schůzce s ředitelem Finančního úřadu pro Ústecký kraj.

Spustit audio

Související