Archeologické nálezy na Modré odhalily nové hroby se třemi kostrami

Foto: televize TVS
MODRÁ - Záchranný výzkum, který si vyžádala nová stavba v Archeoskanzenu Modrá, přinesl řadu zajímavých objevů. Odborníci Moravského zemského muzea v Brně tady vykopali dvě nová hrobová místa s celkově třemi kostrami.

V Archeoskanzenu Modrá panuje v současnosti velmi čilý stavební ruch. Jen kousek od hlavní vstupní brány proto probíhá důkladný archeologický výzkum, který mimo jiné odhalil dvě hrobová místa se zachovalými kostrami. První velkomoravský hrob byl doslova učebnicový, ten druhý ale odborníky překvapil. Lidské kosti se totiž našly v bývalé velkomoravské zásobnicové jámě.

Tato zásobnice asi přestala po nějaké době plnit svou funkci, protože do její spodní části byly uloženy tělesné ostatky dospělého jedince. Spíš bych řekl, že sem byly vtlačeny, nebo došlo možná až k rozpůlení těla a ty ostatky pak byly vloženy postupně na sebe,“ uvedl archeolog Moravského zemského muzea Luděk Galuška.

Velkým překvapením pak bylo, že pod tímto atypickým hrobem se objevila ještě jedna kostra. Jedná se také o dospělého jedince pohřbeného v 8. nebo 9. století. S podobnou situací se archeologové setkali i v roce 2019 jen o několik desítek metrů dál, pod novou přístavbou kuchyně hotelu.

Tak se našla podobná jáma, širší, vyplněná kostrami a lebkami zvířat. Na celé té výplni objektu ležela kostra ženy břichem dolů. Jako by ti, co to provedli, drželi ženu za ruce a nohy a prostě ji do jámy hodili. Dost možná měla v té době ještě oddělenou hlavu od těla. Aby toho nebylo málo, tak na tu kostru ještě položili lebku koně,“ doplnil Galuška.

Jak přesně takovéto hroby interpretovat, archeologové zatím nevědí. Šlo ale zřejmě o jedince, kteří ostatním nějakým způsobem vadili nebo kterých se třeba báli. V těchto místech se podařilo odkrýt i několik sídelních jam a nalézt například v té době velmi vzácný železný nůž. Zajímavým objevem je i skleněný pohřební korálek.

Je typický pro halštatské období, ale objevuje se i v mladších dobách. Přisuzuje se mu ochranitelská magická moc. Většinou se dával do žárových pohřbů. Tady jsme ho ale našli v kontextu sídlištní jámy, jde tedy o druhotně ztracený korálek,“ sdělil archeolog Moravského zemského muzea Jakub Langr.

Velmi bohaté archeologické nálezy tak na Modré, zdá se, hned tak neskončí. Ty nejzajímavější artefakty ze zdejší lokality i blízkého okolí si pak budete moct prohlédnout v právě budované podzemní klenotnici, a to možná už v příští turistické sezóně.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x