Klíšťata začínají být aktivní, s oteplením se čeká více nakažených lidí

  6:22
V nejbližších dnech očekávají odborníci zvýšení aktivity klíšťat v Moravskoslezském kraji. Přestože se kvůli chladnému počasí posledních týdnů začátek sezony těchto parazitů posunul, mírné zimní měsíce jim naopak neuškodily. V kraji zároveň kvůli kůrovci přibyly rizikové plochy v podobě zanedbaných porostů a křoví, kde se klíšťatům daří.

„V zimě bohužel nebyly velké mrazy, a tak lze předpokládat, že nedošlo k většímu úhynu klíšťat,“ okomentovala situaci mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Monika Hrubalová. „Jakmile se mírně oteplí, tak se začne jejich aktivita rychle zvyšovat,“ dodala.

Klíšťatům nejvíce svědčí teploty mezi patnácti až dvaceti stupni a vlhko. S příznivějším počasím se dá očekávat také přibývající množství lidí, kteří vyrazí na venkovní aktivity. „Množství rizikových ploch, jako jsou například zanedbané porosty a křoví, se v minulých letech na území kraje zvýšilo v souvislosti s odlesněním po kůrovcové kalamitě,“ uvedl mluvčí krajské hygienické stanice Aleš Kotrla.

Tento rok zatím hygienici v kraji zaznamenali čtyřiadvacet případů onemocnění lymskou boreliózou, nově nakažení lidé klíšťovou encefalitidou prozatím nejsou žádní. Obě tyto nemoci mohou způsobit vážné zdravotní komplikace, nebo dokonce smrt, a v Moravskoslezském kraji se jimi každoročně nakazí až několik set lidí.

Nejčastější otázky kolem klíšťat. Jak poznat nákazu a kdy jít k lékaři

„Nejvíce nových případů bývá koncem května a v průběhu června,“ konstatoval Kotrla. Druhý vrchol sezony přichází na podzim a trvá až do prvních mrazů. Největší riziko nakažení je dlouhodobě v oblastech přírodních ohnisek na Bruntálsku, Krnovsku, Opavsku a Ostravsku. Nemocnost narůstá na Frýdecko-Místecku.

V roce 2022 se klíšťovou encefalitidou nakazilo 58 lidí, třináct z toho na Bruntálsku, dvanáct na Ostravsku, stejný počet na Frýdecko-Místecku. S následky onemocnění se pak potýkají zejména neočkovaní lidé.

„S ohledem na skutečnost, že očkování proti klíšťové encefalitidě je u lidí nad 50 let od loňského roku hrazeno ze zdravotního pojištění, je zájem o očkování rozhodně větší než v letech minulých,“ poznamenal Petr Kümpel, primář infekčního oddělení Slezské nemocnice Opava. „Vzrostl hlavně ve vyšší věkové skupině, což je z našeho pohledu žádoucí, protože počet pacientů s těžkým průběhem klíšťové encefalitidy s věkem narůstá.“

Proti klíšťové encefalitidě je možné se očkovat kdykoliv během roku. „Vzhledem k nadcházející klíšťové sezoně je vhodné se očkovat co nejdříve, ještě i teď,“ přiblížil primář. „Již deset až čtrnáct dní po dvou dávkách vakcíny má člověk solidní hladinu ochranných protilátek, kterou si udrží podáním třetí dávky a po několika letech následným přeočkováním.“

Jak správně vytáhnout klíště: zakapat dezinfekcí, uchopit pinzetou a vykývat

Očkovat se proti borelióze prozatím není možné. V loňském roce se v kraji tímto onemocněním nakazilo celkem 128 lidí, nejvíce na Bruntálsku a Ostravsku. „Od začátku roku 2023 se u nás objevila řada pacientů s pozdními následky či projevy boreliózy. Léčíme je antibiotiky, některé ambulantně, jiné jsme hospitalizovali a léky podávali do žíly,“ vysvětlil Kümpel.

Další obranou proti nakažení je také prevence. V rizikových oblastech proto hygienici doporučují používat repelenty na pokožku i oblečení. Oděv by měl mít dlouhé rukávy a nohavice a hladký povrch, po němž klíšťata špatně lezou.

„Po návratu domů je velmi důležité prohlédnout celé tělo a nalezená klíšťata co nejrychleji odstranit a místo přisátí vydezinfikovat. Při odstraňování klíšťat domácím mazlíčkům je dobré používat pinzetu či rukavice,“ doplnil Kotrla.