Srozumitelné, přesné a elegantní gesto, dokonalá znalost partitury, smysl pro detail. Takový byl Karel Ančerl

Českou filharmonii pozvedl na špičkovou úroveň a přivedl ji na světová pódia.

Další Hudba podle kalendáře bude věnována jednomu z nejvýznamnějších českých dirigentů, Karlu Ančerlovi. Ten se narodil 11. dubna 1908 v Tučapech, v židovské rodině vyrábějící lihoviny. On sám se však rodinné tradici nevěnoval; vystudoval skladbu u Jaroslava Křičky a dirigování u Pavla Dědečka; studoval také hru na bicí nástroje. Význam pro jeho uměleckou kariéru mělo i studium mikroikntervalové hudby u Aloise Háby a pravidelná účast na zkouškách České filharmonie, kde mohl sledovat práci Václava Talicha.

Debut s Českou filharmonií

On sám Českou filharmonii poprvé dirigoval v roce 1930, kdy jako své absolventské vystoupení provedl vlastní Sinfoniettu pro velký orchestr. Záhy na sebe upozornil i v zahraničí, když v Mnichově připravil Hábovu operu Matka, kterou pak o šestnáct let později uvedl i v Praze. Mimo to působil Karel Ančerl i jako dirigent a houslista v Osvobozeném divadle. V roce 1931 se Karel Ančerl oženil s Valerií Vigovou, sestřenicí z matčiny strany. V následujících letech působil především v rozhlase, kde mu byla svěřována prozatím jen práce režisérská a drobné záskoky. Jeden z nich – ve Třetí symfonii Sergeje Prokofjeva – mu vynesl pozvání k České filharmonii i na mezinárodní festival moderní hudby v Barceloně.

Se žlutou hvězdou na kabátě

Po německé okupaci byl Ančerl z rozhlasu propuštěn a se žlutou hvězdou se s celou rodinou vrátil do rodných Tučap. Zprvu jezdil na kole na zámek Rohanů v Choustníku vyučovat housle, později pracoval jako lesní dělník. Následně byl zatčen gestapem, vězněn v Táboře, nasazen na nucené práce v Soběslavi a v listopadu 1942 byl i s manželkou a rodiči deportován do koncentračního tábora v Terezíně. Tady založil improvizovaný smyčcový orchestr a jeho žena tu v roce 1943 porodila syna Jana. O rok později byla celá rodina včetně rodičů zařazena do transportů do Osvětimi, on sám byl přesunut do pracovního tábora Friedland. Na sklonku války se mu podařil neuvěřitelný útěk, ale byl dopaden a odsouzen k popravě, od níž ho nakonec zachránilo osvobození. Z celé rodiny přežil jako jediný; z koncentračních táborů se nevrátili jeho rodiče, ani rodiče jeho ženy.

Více prozradí a hudební ukázky nabídne Martina Klausová v pořadu, který bude mít premiéru v pátek 14. dubna v 19 hodin. Reprízy si můžete poslechnout v neděli 16. 4. v 9:00 a středu 19. 4. ve 22:00.

Foto © Profimedia

Podcast