Michal Koštuřík
13. dubna 2023 • 09:05

Jednota nejen za stolem. Zlín má „Tvrdíka" a je úspěšný. A bude silnější

Vstoupit do diskuse
13
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ MICHALA KOŠTUŘÍKA | Před sezonou zaplnili celý dlouhý stůl v tiskovém středisku. „Abychom ukázali jednotu,“ prohlásil Jiří Marušák, jeden z tehdejších jednatelů HC Berani Zlín. Po boku měl staronového trenéra Rostislava Vlacha, člena představenstva Patrika Kamase, asistenta manažera mládeže Petra Čajánka, šéfa mládeže Tomáše Valáška…Celkem šest osob. Tolik lidí na tiskovce na starém zimáku nikdy nebylo. A snad už nebude. Z té sestavy dnes nepracuje v klubu nikdo. A stejně Berani vyhráli Chance ligu. Nebo právě proto?



Naprosto nesmyslný a nefunkční model řízení stáhl klub, který de facto řídili všichni a nikdo, ke dnu. Po sestupu z extraligy (po 42 letech) byl hokej najednou na okraji zájmu. Diváckého, hráčského i sponzorského. Dnes? Vyprodaný stadion se těší, až příští čtvrtek přijedou v baráži Jaromír Jágr s Tomášem Plekancem.

Zastupitelé města v čele s primátorem Jiřím Korcem si na začátku prosince prosadili změnu. Pozdě, ale přece. Na vrchol výkonného managementu dosadili podnikatele Roberta Hamrlu, který po třech dnech a výhře v prodloužení nad Kolínem odvolal trenérský pár Vlach-Jurík. Přišel - a začal rozhodovat. Věděl, že ve stávající sestavě se nic kupředu neposune. Záhy poslal pryč velká jména Ondráčka, Kašíka, Honejska plus pár letních „posil“. Prostě hráče, kteří neprošli selekcí cena/výkon. Alibismus a kamarádšoft šly stranou.

Klubu se ulevilo ekonomicky a postupně šla nahoru výkonnost týmu s nedostatečnou kondicí, který začal cepovat Miloš Říha mladší. Finále znáte. Hokejem už zase žije celé město a do pokladny padají miliony za prodej vstupenek.

Podstatné je, že celá organizace má svoji tvář. Když fanoušci Vsetína skandovali „Hamrla je pi…“, aspoň věděli na koho. Dřív by si mohli vybrat ze dvaceti lidí a stejně by se netrefili. Zásadní rozhodovací pravomoc neměl žádný z nich. Teď má Zlín hlavu, která stahuje úspěchy i možné problémy, které jsou a budou.

Bývalý brankář si svou roli užívá. Na Twitteru podobně jako slávistický fotbalový boss Jaroslav Tvrdík oznamuje své kroky a myšlenky, diskutuje s lidmi. Dostal se do pozice, na kterou fouká ze všech stran. Zatím mu vše vychází. Stejně jako kouči Říhovi. Pohádka trvá pět měsíců, což je stále hodně malý vzorek.  

Každopádně spousta věcí je jinak než dřív. Už teď mají Hamrla s Říhou postavený tým na příští ročník. Na Chance ligu je špičkový, v případě postupu přes Kladno by se musel posílit. S tím vedení počítá. Když dnes svolají Berani tiskovku ohledně fungování klubu, dorazí na ni Hamrla. Stačí. Jednotu demonstrují hráči na ledě, trenéři na střídačce a lidé v kancelářích.

Dlouhodobý řetězec chyb stál město extraligu, ovšem zároveň pomohl spustit ozdravný proces na všech úrovních. Potřeboval ho a prospěl mu. I kdyby byla Jágrova parta nad síly Beranů, budoucnost dvojnásobného extraligového mistra už není temná. Za rok bude Zlín ještě silnější.

PSG Berani Zlín Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
13
Články odjinud


Články odjinud