Z tiskových konferencí

Srdcový král se vrací!
vydáno: 13.4.2023
14. září 2023 dojde na jevišti Divadla Kalich k velkému návratu. Odehraje se na něm obnovená premiéra broadwayské muzikálové komedie s největšími hity Elvise Presleyho Srdcový král. Inscenaci divadlo uvádělo od září 2016 do dubna 2019 za velice příznivých ohlasů kritiky i diváků. Podle výsledků velké výroční ankety tohoto portálu se inscenace dokonce stala nejlepší inscenací roku 2016. Spojení legendárních písní, poutavého příběhu a skvělých interpretačních výkonů inscenaci vyneslo až na příčku nejvyšší snad i proto, že tento muzikál je obdařen velice kvalitním libretem, což se pokaždé o jukebox muzikálech konstatovat nedá.

Jan Kříž, Nina Horáková, Michaela Tomešová, Přemysl Pálek
Jan Kříž, Nina Horáková, Michaela Tomešová, Přemysl Pálek


muzikál Srdcový král představuje obsazení obnovené premiéry
muzikál Srdcový král představuje obsazení obnovené premiéry


Do obnovené premiéry naskočí několik nových tváří a někteří herci „změní“ roli, neboť těm původním se věkem přece jen trochu vzdálili, ale jinak půjde o identickou koncepci úspěšné inscenace. Zůstává i obsazení hlavní role Chada, kterou si bez Jana Kříže nebo Přemysla Pálka snad ani neumíme představit. Termíny repríz od září do prosince 2023 jsou již vidět v programovém kalendáři divadla a předprodej byl zahájen.

roli Chada alternují Jan Kříž a Přemysl Pálek
roli Chada alternují Jan Kříž a Přemysl Pálek


„Věděli jsme, že Srdcového krále na naše jeviště určitě někdy vrátíme. Licence nám umožňuje odehrát ještě dvacet repríz a mně by přišlo jako velká škoda toho nevyužít a nepředstavit tuto opravdu vydařenou muzikálovou romantickou komedii také divákům, kteří se na její první uvedení nedostali, a zároveň nenabídnout její početné fanouškovské základně, jíž si rychle vytvořila, možnost si zážitek z ní zopakovat. Ostatně o návrat Srdcového krále si sami diváci často psali. Jsem rád, že okolnosti jeho návratu konečně přejí a my se můžeme od září opět těšit na tu strhující jízdu, která je jednou velkou oslavou lásky, plnou nestárnoucích hitů krále rokenrolu, humoru, nadsázky a romantiky,“ říká producent a majitel Divadla Kalich Michal Kocourek. „Srdcového krále jsme uvedli v české premiéře, navíc jsme byli první zemí na světě, která ho nastudovala kompletně v národním jazyce, a to v překladu Adama Nováka. Jednalo se o třetí zahraniční titul, který jsme v Divadle Kalich inscenovali,“ dodává.

režisér Šimon Caban a překladatel Adam Novák
režisér Šimon Caban a překladatel Adam Novák


Jan Tenkrát, Zbyněk Fric
Jan Tenkrát, Zbyněk Fric


„Už prvně, když jsme nastudovávali tuhle skvělou muzikálovou komedii, jsem se na Chada moc těšil. Bavilo mě ho poznávat. Je to okouzlující chlapík, kterého, ačkoliv není moc chytrý a má snad všechny špatné mužské vlastnosti, prostě člověk musí mít rád a všechno mu odpustí. Hodně mi tenkrát přirostl k srdci. Když jsem se dozvěděl, že se s ním znovu potkám, udělalo mi to upřímnou radost. Už se na něj moc těším,“ přiznává herec Jan Kříž, představitel hlavního hrdiny příběhu, záhadného tuláka Chada. Dělil se o ni a dělit i nadále bude s Přemyslem Pálkem.

Přemysl Pálek okomentoval Chada takto: „Chad je v mých očích hezoun, narcis, spokojený a duševně vyrovnaný muž. Zároveň absolutně citlivý. Nebojí se konfliktu, protože umí ze všeho hned perfektně vybruslit. Jak umí se ženami flirtovat, tak jim dokáže i úspěšně naslouchat. Jednoduše řečeno, jsme si dost podobní.“ (smích)
„Je to krásná role, jak se říká, za odměnu.“


Marie Křížová
Marie Křížová


Vedle nich se diváci dočkají celé řady dalších hereckých tváří, které si v Srdcovém králi oblíbili, a spolu s nimi i několika novinek v hereckém obsazení. Nově se mohou v inscenaci těšit na Michaelu Tomešovou a Ninu Horákovou v hlavní ženské roli Natalie, na Mariku Procházkovou v roli slečny Sandry či Natálii Halouzkovou v roli dívky Lorraine.

Nina Horáková
Nina Horáková


V broadwayském muzikálu Srdcový král (All Shook Up) se vzácně scházejí dvě světové kulturní ikony - William Shakespeare a Elvis Presley. Nesmrtelné hity Elvise Presleyho v současných aranžích doprovázejí volnou adaptaci Shakespearovy romantické komedie Večer tříkrálový. Její příběh převedl do Ameriky 50. let prestižními cenami i nominacemi ověnčený broadwayský libretista Joe DiPietro (mj. autor titulů Miluji tě, ale… či Memphis). Do scénáře se vešlo celkem 24 Presleyho slavných písní.

„Muzikál jsem viděl v Palace Theatre na Broadwayi v létě roku 2005. Jako obdivovatel Elvise Preselyho jsem ho prostě vidět musel. Jenom jsem netušil, kdo by v Čechách mohl hrát hlavní roli Chada. A když jsem uviděl na jevišti Honzu Kříže, věděl jsem, že se tento muzikál u nás dělat dá…,“ vzpomíná překladatel Adam Novák. „Ta naše inscenace je pro mě pohádka, ona je totiž vážně lepší než ta broadwayská…“

Jan Tenkrát, Zbyněk Fric
Jan Tenkrát, Zbyněk Fric


„Co mě na tomto muzikálu zaujalo snad nejvíc, je fakt, že to, co už bavilo diváky shakespearovské doby, nás baví stále. Pro mě je tento muzikál o tom, že každému je dopřána chvíle, kdy má říct svému milému, že ho miluje. A kdo to propásne nebo není schopen se vyslovit, tak má prostě smůlu,“ říká režisér a scénograf Šimon Caban a dodává: „Je to romantické, sympaticky sentimentální, plné naděje a rytmů. Pro nás a věřím, že i pro diváky je Srdcový král radostný zážitek, příval energie. Skvělá hudba a krásné libreto Joe DiPietra k tomu. Hodně nás to baví…“

Tomáš Löbl
Tomáš Löbl


K muzikálu bylo vydáno i 2CD (to abyste si mohli do přehrávačů dát jak Jana Kříže, tak i Přemysla Pálka). CD křtila Iva Janžurová. „Přála bych divákům, aby to představení viděli a byli z něj nadšení jako já. Opravdu se mi Srdcový král moc líbil. Ocenila jsem úžasnou režii pana Šimona Cabana, protože všechno bylo dokonalé. Celý večer jsem se skvěle bavila a obdivovala jsem své mladé kolegy, všichni byli bezvadní. Tenhle muzikál chci vidět ještě jednou,“ uvedla tehdy.


Na jevišti ani v obnovené premiéře nebude chybět ta nádherná kráska, motocykl Harley-Davidson. Benzín zavoní! Ještě to není na baterku!, jak uštěpačně podotkl Šimon Caban. Zlí jazykové akorát tvrdí, že jde jen nastartovat a že má vymontovanou spojku, aby si ji herci nemohli půjčit a vyrazit na ní do ulic.
„Je to super, když vám to vrní pod nohama,“ shodují se představitelé hlavní role. V civilu ovšem Přemek Pálek má skutr a Jan Kříž přiznal koloběžku :)

zpracoval + foto: Michal Novák