Italský operní bouřlivák Vittorio Grigolo se vrací do Prahy

Agentura Nachtigall Artists na třetí dubnovou neděli přichystala další bonbónek ze své řady Hvězdy světové opery. Tím bude recitál uznávaného italského tenoristy Vittoria Grigola ve Dvořákově síni Rudolfina.

Doslova vpád mezi světovou operní špičku znamenal pro Vittoria Grigola triumfální debut v londýnské Covent Garden v červnu 2010, kdy se představil jako rytíř des Grieux v Massenetově Manon. Už za čtyři měsíce poté vystoupil v Metropolitní opeře jako Rodolfo v Bohémě. Vittorio Grigolo je stoprocentní italský tenor“, napsal následně jeden americký recenzent, což byla narážka nejen jeho zpěv, ale i vášeň pro vše italské: nespoutaný temperament, chlapecký vzhled, jiskřivé oči, slabost pro rychlá auta.

Vittorio v této sezóně hostuje ve Vídeňské státní opeře (Rodolfo), v Gran Teatre del Liceu (Manrico), v Opéra National de Paris (Don José), v Opeře Curych a Německé opeře Berlín (Cavaradossi), v milánské La Scale (Hoffmann), ve Veronské aréně (Don José, Alfredo a Cavaradossi) a po osmi letech i v Praze, kam přiváží stejný program, s jakým si vysloužil uznání přísného publika v La scale na konci února tohoto roku. První polovina koncertu bude patřit italskému repertoáru, áriím z oper Vedriho, Donizettiho a Pucciniho. V druhé polovině nás přesvědčí o svých kvalitách ve francouzské operní literatuře: Bizet, Gounod, Massenet, Offenbach.

Rodák z Arezza Vittorio Grigòlo zahájil pěveckou kariéru v devíti letech jako sólista sboru Sixtinské kaple, ve třinácti letech debutoval jako Pasáček v Pucciniho Tosce v Římské opeře, po boku Luciana Pavarottiho. Dostal tehdy přezdívku „Il Pavarottino”… Dnes je považován za jednoho z nejlepších operních tenoristů své generace. Neméně strhující jsou i jeho koncertní vystoupení; za všechna uveďme koncert k dobytí Bastily v roce 2013 pod Eiffelovou věží před osmi sty tisíci diváky. K dílům, v nichž se Vittorio Grigòlo objevil na plátně, patří památný projekt producenta Andrey Andermanna z roku 2010 – Verdiho Rigoletto v přímém přenosu z Mantovy s Plácidem Domingem v titulní roli a s Vittoriem v roli Vévody.

Být italským tenoristou znamená být sluncem za jak chladného, tak i teplého dne a zároveň být oknem s výhledem na pobřeží Amalfi. Stručně řečeno, být slunečný a mít stejnou kvalitu ve zpěvu, ale především: jednoduchost ve vyzařování. Zpívat tak bezmyšlenkovitě, jako když jste ve sprše! Být považován za italského tenora s sebou samozřejmě nese i povinnosti a nároky. Mohou být užitečné pro udržení vysoké úrovně koncentrace, ale zároveň je to čest být z hluboké úcty k zemi, odkud pocházím její vyslanec, který bude pokračovat v její skvělé hudební tradici, resp. opeře.“ Vyznává se Vittorio z lásky ke svému původu a dodává v narážce na svou druhou profesi vinaře: „Svou kariéru jsem začal debutem v opeře, kde se víno vydávalo se za magický elixír. Dnes ne náhodou sbírám hrozny s radostí a úžasem, neboť víno stejně jako hlas, pokud funguje dobře, se časem zlepšuje a mění barvy a vůně. Sleduji proměny, které se odehrávají mezi partiturami oper i řadami vinic. Fantastická cesta, která potvrzuje, že réva je život!“

V Praze Vittoria Grigòla doprovodí renomovaný italský klavírista Vincenzo Scalera.

Zdroj: TZ
Foto: Vittorio Grigolo (©Profimedia)

Podcast