Tvoje nová výzva i perfektní dovolená: IRONMAN 70.3 Poreč

Tvoje nová výzva i perfektní dovolená: IRONMAN 70.3 Poreč

Jaké závody máme nejraději? Takové, které jsou pro nás velkou sportovní výzvou, mají krásnou trať a zároveň je můžeme spojit s poznáváním zajímavých míst. Tohle všechno se propojuje v triatlonovém závodě IRONMAN 70.3 Poreč. Zúčastnili jsme se loni, chybět nebudeme ani letos. A co ty?

Možná tě překvapuje, proč už v dubnu píšeme o závodě, který se uskuteční až 15. října. Máme pro to ovšem celou řadu dobrých důvodů:

Pokud se zatím triatlonu nevěnuješ pravidelně, může být IRONMAN 70.3 Poreč největší i nejkrásnější sportovní výzvou ve tvém životě. A čím dřív s tréninkem začneš, tím více si závod užiješ. Čeká tě totiž 1,9 km plavání, 90 km cyklistiky a 21 km běhu – to už bez pravidelné přípravy nejde. Takže když se registruješ nyní, budeš mít na trénink přesně půl roku.

Pokud už naopak patříš mezi zkušené triatlonisty, můžeš v Poreči posunout své osobní limity. Trať na Istrijském poloostrově je totiž mimořádně rychlá. Plave se v místech, kde prakticky nehrozí vlny. Cyklistická část je sice zvlněná, ale má jen minimum ostrých zatáček, disponuje kvalitním asfaltem a její velká část se jede po dálnici. Na běžecké trase tě pak přibrzdí jen dva kopečky, jinak se běží po rovině podél moře.

Tahle trať je však nejen rychlá, ale také krásná. Celé zázemí, start i cíl se nacházejí v Plava Laguna Zelena Resortu. Plave se v azurově modrém Jadranském moři kolem malého poloostrova porostlého borovicemi, nad nimiž při startu vychází slunce, ale také kolem zakotvených luxusních jachet.

Cyklistická část je podřízena rychlosti, trať tě proto přes několik malých vesniček odvede na dálnici.  Příliš chorvatských krás tu neuvidíš, snad jen táhlé zelené stráně a louky, ale za to si budeš užívat pocit neskutečné rychlosti.

A běh? To je čirá radost! Nádherná obrátková trasa s jedním ostřejším stoupáním vede celou dobu po pobřeží a hlavně přes obdivované historické centrum Poreče plné krásných mozaiek, jehož drahokamem je Bazilika sv. Eufrazia zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO.

„Tohle místo je nádherné. Podmínky pro plavání byly excelentní, silnice pro cyklistiku bezpečné a běžecká část je velmi atraktivní, i když první a poslední kilometry jsou náročné. Dobrá organizace a spousta fanoušků povzbuzujících závodníky jsou jako vítr v zádech. Poreč je krásný závod v krásném městě a doporučuji ho všem, kteří uvažují o tom, že se přihlásí na další ročník!“ řekl loňský vítěz Paul Loiseaux z Francie.

Závod, který si nenecháme ujít

Kromě samotného závodu je tu i další důvod, proč o závodě IRONMAN 70.3 Poreč píšeme půl roku před jeho konáním. A tím je dovolená, kterou většina z nás plánuje už na jaře. Zapomeň na letní Chorvatsko plné turistů, na spálenou trávu a na horko, které sportování nepřeje.

V říjnu najdeš v Poreči úplně jinou zemi. Je hřejivá, zelená a rozkvetlá. A také prázdná – turistické atrakce jsou již sice zavřené, historické uličky, kavárny i restaurace v Poreči tu ovšem budeš mít jen pro sebe. A zatímco v Česku už panuje sychravý podzim, na Istrii si vystačíš s krátkým rukávem nebo mikinou.

Start, cíl i veškeré zázemí závodu se nacházejí v Plava Laguna Zelena Resortu, který nabízí dostatečné ubytovací kapacity – můžeš spát hned u startu v Hotelu Parentium, nebo třeba v blízkosti depa v Hotelu Molidrio, abys šetřil energii i čas. V momentě, kdy se zaregistruješ, obdržíš od pořadatelů slevový kód, který můžeš využít na ubytování v hotelech či apartmánech.

Součástí závodního programu jsou také doprovodné akce, které si užiješ s celou rodinou. Těšit se můžeš na dětský závod Ironkids nebo doprovodný pětikilometrový běh.

Více informací o závodě najdeš na ironman.com/im703-croatia. Uvidíme se na startu?