Meziroční růst spotřebitelských cen nadále zvolňuje

Názor
Česká inflace v březnu klesla na 15 procent meziročně z únorových 16,7 procenta. To bylo v souladu s tržním konsensem a jen nepatrně nad naší prognózou (14,8 % meziročně). Stejně tak i Česká národní banka (ČNB) očekávala 14,8 procenta.
Na zpomalení meziročního růstu nákladů spojených s bydlením se v březnu podílelo především zpomalení růstu cen energií a imputovaného nájemného. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Na pokračující zmírňování meziroční inflace významně působí vysoká srovnávací základna. Ta je patrná především v meziročním vývoji cen pohonných hmot, které loni na jaře skokově vzrostly po invazi Ruska na Ukrajinu. Od té doby se však opět snížily na předválečné úrovně a letos v březnu tak byly meziročně nižší o 19 procent.

Méně k meziroční inflaci v březnu přispívaly rovněž náklady spojené s bydlením (příspěvek se snížil z 6,2 na 5,7 procentního bodu, pozn. aut.), které ale i tak zůstávají nejvýznamnějším zdrojem růstu spotřebitelských cen (se zhruba třetinovým podílem).

PSALI JSME:
Inflaci ženou vzhůru hlavně náklady na bydlení

Na zpomalení meziročního růstu nákladů spojených s bydlením z únorových 22,2 na 20,1 procenta v březnu se podílelo především zpomalení růstu cen energií a imputovaného nájemného. Růst cen skutečně placeného nájemného naopak nadále zrychloval, a to z 6,5 na 6,7 procenta meziročně.

V meziměsíčním vyjádření růst spotřebitelských cen zpomalil z 0,6 na 0,1 procenta. Po sezonním očištění podle našeho odhadu meziměsíční inflace klesla z jednoho procenta na 0,6 procenta. Na to v souladu s našimi očekáváními působily meziměsíčně nižší ceny pohonných hmot (o 1,8 %, NSA).

Druhý měsíc v řadě pokračovalo také pozvolné zlevňování energií, které byly v březnu meziměsíčně nižší v průměru o 0,5 procenta (NSA). Naopak odlišně od naší prognózy se vyvíjely ceny potravin. Zatímco my jsme již počítali s mírným meziměsíčním poklesem, ceny potravin ve skutečnosti nadále rostly.

PSALI JSME:
Inflace v Česku je stále nebetyčně vysoká. Změny DPH ji dále zvýší

Snižování meziroční inflace bude vlivem stále vyšší statistické základny pokračovat také v dalších měsících, brzdou tohoto poklesu ale pravděpodobně bude napjatý trh práce.

Ten se společně s vysokou inflací promítá v akceleraci mzdového růstu, který by se letos měl podle našich odhadů pohybovat kolem deseti procent. To v kombinaci se zvýšenými inflačními očekáváními vede k pouze pozvolnému odeznívání pro měnovou politiku klíčové jádrové inflace.

Autor je ekonom Komerční banky
(Redakčně upraveno)

Ilustrační foto: Depositphotos.com

PSALI JSME:
Miroslav Singer: Inflace klesne zpět k jednociferným číslům, jasněji bude v polovině roku

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Mistrovství světa v hokeji je strojek na peníze

Když se v Česku konalo mistrovství světa v hokeji konalo naposledy, v roce 2015, jeho pořadatel, Český svaz ledního hokeje, předpokládal, že mu vydělá desítky milionů korun. Nakonec to bylo o řád více. Stovky …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Do Česka se vrátila výrazná inflace, zdražily potraviny či benzín

Analýza
Zvýšení spotřebitelských cen bylo v dubnu vyšší, než počítala Česká národní banka (ČNB) nebo mnozí analytici. Zdražují zejména potraviny včetně masa, zeleniny nebo alkoholu. Ekonomové ve svých vyjádřeních pro Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) varují, že centrální banka může mít problém udržet inflaci v tolerančním pásu.