Epizoda 8: Živě po kolejích (2000)

14. duben 2023

8. listopadu 1994 se pořad Dobré jitro a Český rozhlas zapsaly do historie. Posluchači byli svědky světové premiéry přímého přenosu z jedoucího rychlíku na trati Cheb–Praha.

Moderátoři mluvili s cestujícími, personálem, v Berouně nastoupil i tehdejší ministr dopravy Jan Stráský, který rozhlasáky za jejich profesionální práci pochválil. Kde bylo špatné pokrytí mobilním signálem, zněly písničky, které ze studia odbavoval autor celého projektu, hudební redaktor Jiří Dohnal.

Právě tento přenos je uložen v archivu Českého rozhlasu. Z dalších dvou, které následovaly v letech 1995 a 2000, záznamy nejsou. Za to zůstalo v archivu několik fotografií. Na jedné, o které vyprávíme příběh, jsou moderátor Robert Tamchyna a technik Vladimír Kypta.

Autorka epizody: Zuzana Burešová
Dramaturgie: Martina Rasch a Daniel Kupšovský
Autor projektu: Tomáš Dufka
Zvuk a hudba: Jonáš Rosůlek

Snímek pochází z roku 2000, kdy se v předvečer zavedení nového jízdního řádu uskutečnil přenos z vlaku na trati České Budějovice  Praha. Tehdy se téma železnic prolínalo všemi stanicemi a v různých pořadech, například v Toboganu, Zápisníku zahraničních zpravodajů nebo v rozhlasové četbě o cestě Švejka do Budějovic, kdy byl vysazen z vlaku v Táboře.

Současná technika nabízí reportérům, moderátorům i posluchačům víc možností. Český rozhlas vysílá živé rekonstrukce historických událostí, například atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, okupace Československa nebo výročí sametové revoluce. Cestování časem, všemi stanicemi i pořady je už dnes možné díky mobilní aplikaci mujRozhlas.

Poslechněte si celou osmou epizodu podcastu RozhlaSTO v audiozáznamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.