Pády a zranění mu pokazily už loňskou sezónu, ta letošní je podobně špatná. Alaphilippe se letos nestihl dostat do své nejlepší formy a jarní sezóna už pro něj (nejspíš) skončila. Na žádné velké jednorázovce nebyl konkurenceschopný a pád na Kolem Flander vše uzavřel. Nyní není schopný trénovat a proto nenastoupí na start Amstel Gold Race a Valonského šípu. O Lutychu se ještě bude jednat, ale pokud nastoupí, tak pouze jako domestik Remca Evenepoela.

"Koleno dostalo docela ránu," postěžoval si dvojnásobný světový šampion deníku l'Equipe. "Pokud všechno půjde dobře, budu v Lutychu, ale samozřejmě v roli pomocníka Remca. V každém případě doufám, že budu moci týmu pomoci a uzavřu první část sezóny. Už teď myslím na Tour de France."

Loni měl těžký pád na Strade Bianche, ale dokázal se zapojit do dalších závodů, jenže na Lutychu si zlomil několik kostí a musel vynechat i Tour de France. Po návratu na kolo spadl na Vueltě a opět musel odstoupit. Letošní sezóna měla být jeho velkým návratem, jenže jedno vítězství na malé francouzském závodě Faun-Ardéche Classic opravdu není dost. Na Strade Bianche a Milán-Sanremo se mu nedařilo, před E3 Classic onemocněl a na Flandrech spadl. 

Pro Soudal Quick-Step je jaro prokleté, bez Alaphilippa budou i ardenské jednorázovky o něco těžší, vždyť Valonský šíp už třikrát vyhrál a na Lutychu byl dvakrát druhý. "Jeho zkušenosti a způsob závodění jsou vždy cenné," říká Tom Steels, sportovní ředitel týmu. "Rozhodnutí o Alaphilippovi bylo těžké, ale takto je to lepší," dodává ředitel Patrick Lefevere. Zodpovědnost za výsledky bude na jiných, na Amstelu budou lídry Andrea Bagioli a Mauro Schmid. Dokonce se objevily zprávy, že na Amstel přijede taky Evenepoel, ale tým je okamžitě dementoval. Mistr světa se připravuje na Giro d'Italia plánuje pouze Lutych, kde obhajuje vítězství. 

Schmid a Bagioli nepatří k největším favoritům, ale Steels jim věří: "Už v Katalánsku a Baskicku dokázali, že patří k těm lepším. To je pozitivní a měli by to přenést i do dalších závodů." Týmu se vůbec nedařilo na flanderských klasikách a Paříž-Roubaix, ale Steels kvůli tomu nechce zvyšovat tlak na specialisty na Ardeny: "Nemusí nic napravovat, jsou to úplně jiní závodníci."