ROZHOVOR: Novým ředitelem technických služeb se stal Michal Hartman
MICHAL HARTMAN.
Most

Most - Technické služby města Mostu mají nové vedení. Představenstvo společnosti jmenovalo do funkce ředitele Michala Hartmana. Stalo se tak na základě doporučení výběrové komise, která Hartmana doporučila jako nejvhodnějšího kandidáta z přihlášených uchazečů. Ten ji přesvědčil svou koncepcí rozvoje technických služeb i osobní prezentací.

Pane řediteli, kde jste pracoval před svým nástupem do funkce?

Předchozích téměř osm let jsem strávil v holandské a italské pobočce nadnárodní společnosti Technip, která je jedním celosvětových lídrů v oblasti dodávek technologických celků pro ropný a chemický průmysl. Vystřídal jsem zde několik pozic, vždy úzce souvisejících s plánováním a realizací výstavby, řízením subdodavatelských stavebních a technologických firem a následně předáním investorovi a zajištěním schválení různých úřadů. Během těchto osmi let se jednalo o tři projekty v petrochemické části areálu Orlen Unipetrol v celkové hodnotě přes 15 miliard korun.

Proč jste se do výběrového řízení na post ředitele technických služeb přihlásil?

Poslední projekt krakovací pece, na kterém jsem se podílel, se dostal do fáze uvedení do provozu a další projekt společnost aktuálně v ČR nemá zasmluvněn, stál jsem tak před volbou, zda se společností přesídlit na projekt v Holandském Rotterdamu, protože však mám tři malé děti a manželka má svoje podnikatelské aktivity také v ČR, byla možnost zapojit se do výběrového řízení skvěle načasovaná. I když to na první pohled nemusí být patrné, Technické služby jsou velmi rozmanitou společností s obrovských rozptylem činností a velkým rozpočtem a řízení takové společnosti je velkou výzvou. Působení na této pozici navíc považuji za jedinečnou možnost, jak se podílet na utváření charakteru svého rodného města, přestože nejsem nijak politicky aktivní.



Co považujete za jeden z hlavních úkolů v této společnosti?

Hlavních úkolů vidím hned několik a byly předmětem mojí koncepce střednědobého rozvoje společnosti, se kterým jsem zvítězil ve výběrovém řízení. Primárně je samozřejmě nutné zajistit kontinuitu fungování společnosti, poté bych se ale chtěl prioritně věnovat řešení nakládání s odpady ve městě – nejen optimalizací jejich sběru, ale především jejich následným osudem a minimalizací jejich skládkování. Budeme se s týmem vedoucích zabývat možností částečného zpracování tříděného, směsného i biologické odpadu vlastními zdroji společnosti, abychom přispěli ke snížení nákladů, které touto agendou městu vznikají a zvýšili ekologičnost nakládání s odpady v Mostě. V tomto ohledu bych rád spolupracoval také se zástupci města na osvětě o třídění odpadů. Dalším úkolem, kterému bych se chtěl aktivně věnovat, je osud areálu v Zahradní ulici, kterému bych rád vrátil část jeho zašlé slávy, vyřešil jeho špatný stavební stav a následně v něm realizoval některé interní i komerční aktivity. Protože TSmM mají ve své správě také volnočasové aktivity, chtěl bych se věnovat i rozšiřování služeb u jezera Most, opět v součinnosti s magistrátem města.

Jaké priority jsou pro rok 2023? Dá se o nich hovořit, když jste na místo ředitele teprve nastoupil?

Jako prioritu z již zmíněného mohu určitě vyzdvihnout odpadové hospodářství. Chystaná i aktuální legislativa městům neustále zpřísňuje podmínky nakládání zejména se směsným odpadem a cílí na omezování jeho produkce, to si žádá připravenost servisních firem na tyto změny. I z pohledu financí se jedná o jednu z nejvýznamnější činností firmy.

Jaké je personální obsazení ve společnosti? Chybějí v tuto chvíli pracovníci na některých pozicích?

Ve společnosti s více než 300 tabulkovými místy je vždy místo pro pracovité lidi. Již minulý týden jsem spolupracovníky řídící jednotlivá oddělení požádal o seznam odborností, o které mají TS dlouhodobě zájem a personální oddělení ho brzy umístí na webové stránky tsmost.cz. Zároveň jsem personální oddělení požádal o navázání aktivní spolupráce s odbornými učilišti v regionu, kdy mým cílem je v řadách učňů hledat mladé lidi se zájmem o řemeslo a zapojit je do přirozené generační obměny společnosti. Zkušené řemeslníky v našich řadách bych naopak chtěl motivovat (i finančně) k tomu, aby své zkušenosti s učni sdíleli a vzali je během praxe u nás tzv. „pod křídlo“.

Jaké jsou nejčastější nešvary, se kterými se musejí potýkat pracovníci technických služeb v ulicích Mostu?

Myslím, že problémy jsou obecně dobře známé, některé části města vyžadují výrazně intenzivnější péči než jiné – jedná se jak o zajištění čistoty města, tak nutnosti péče o mobiliář. Nicméně již předchozí ředitel TS – ing. Zahradníček, který nyní působí na pozici náměstka primátora – zavedl ve společnosti řadu technických systémů, které umožňují sběr dat a dokumentaci stavu v jednotlivých obsluhovaných částech města. Důsledné využívání těchto systémů nám pak umožní na tato místa dobře cílit a efektivně využívat prostředky mechanizaci a další zdroje v rámci společnosti.

Co lze v Mostě udělat pro lepší třídění odpadů?

Třídění odpadů je činnost vyžadující spolupráci dvou stran – TSmM – coby prodloužená ruka města – musí zajistit ideální podmínky pro pohodlný sběr a třídění odpadu – a občané musí tento systém správně využívat. Rád bych působil na obou stranách – na straně TSmM mohu využít svou pravomoc, na straně občanů mohu jen přispět osvětou. Po koordinaci s odborem ŽP bych rád vytvořil vzdělávací expozici o odpadech ve vhodných prostorách např. u jezera Most, kde bychom mohli využít velké návštěvnosti, případně zapojil školy. Na příkladu svých dětí vidím, že jakmile je jednou naučíte, že je potřeba odpad třídit, jsou oni těmi nejlepšími strážci svých rodičů při třídění odpadů.

Chtěl byste za něco poděkovat obyvatelům Mostu?

Poděkovat určitě mohu za podněty. Existuje několik kanálů, ze kterých podněty od občanů získáváme – telefonicky přes náš dispečink, z aplikace Mobilní rozhlas a z facebookových stránek města i TS – všechny jsou pro nás mimořádně cenné, jsou našima dalšíma očima, díky kterým můžeme spoustu problému řešit dříve, než se jejich stav zhorší. Dále bych rád poděkoval těm, kteří již nyní nakládají s odpady tak, jak se má.

Děkuji za rozhovor.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru