Hlavní obsah

Tohle musíte vidět. Škodovka v úžasném dokumentu rekapituluje historii všech soutěžních Fabií

Foto: Škoda Auto

Tak která? Nejúspěšnější je třetí generace, na fotce také v bílo-modrém retro zbarvení, resp. verze Evo nalevo vpředu v typické zeleno-bílé. Nejvíce řidičská prý byla druhá v pořadí kategorie S2000 (vzadu vpravo). Čtvrtá generace v zelené mamba by ráda navázala na úspěchy trojky. Všechno to ale začalo Fabií WRC vlevo vzadu.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím všechny generace malého mladoboleslavského hatchbacku se dočkaly výkonné soutěžní verze pro závody v rallye. Úplně dobře to ale nezačalo…

Článek

Doteď si pamatuju, jak jsem tehdy jako ještě docela mladý fanoušek rallye hltal WRC a samozřejmě držel palce hlavně škodovkám. Začínal jsem ještě s Emilem Trinerem a Felicií Kit Car, soutěžím jsem definitivně propadl s Octavií WRC. A byl hrozně zvědavý, co v roce 2003 předvede nová Fabia WRC, která měla hlavně díky svým kompaktnějším rozměrům víc šancí než přece jenom dost mohutná Octavia.

Jak si možná vybavíte, potenciál se nikdy úplně nepovedlo přetavit ve výsledky. Suverénně nejvíc zazářila Fabia WRC za volantem s legendou legend - Colinem McRaem, při Australské rallye 2005, kde jel skotský pilot do poslední zkoušky o bednu. Kvůli zpackané výměně spojky ale nakonec musel vzdát.

S druhou generací Fabie sice mladoboleslavský tým nejvyšší ligu WRC opustil, ale s atmosférickou S2000 začal od roku 2008 konečně sbírat výraznější úspěchy. Na druhou generaci velmi vzpomíná Honza Kopecký, který Fabii S2000 opakovaně vyhlásil za nejlepší auto své kariéry. „Byla lehoučká a i díky tomu měla neskutečně rychlé a přesné reakce,“ vzpomíná na svůj nejoblíbenější soutěžní vůz český soutěžák.

Foto: Škoda Motorsport

Fabia S2000 nejezdila nejvyšší ligu, přesto šlo o špičkový závoďák.

V roce 2015 se představil speciál na bázi třetí generace, který na rychlostních zkouškách vídáme dodnes. Fabia R5 (později se kategorie přejmenovala na Rally2) je suverénně nejúspěšnější produkt škodováckého motorsportu – nejen v počtu úspěchů na tratích po celém světě, ale také obchodně, protože se vyrobilo 470 těchto soutěžních Fabií! Mimochodem, za jeho volantem se poprvé ukázal také Kalle Rovanperä, historicky nejmladší mistr světa ve WRC2.

Aktuálně se pak rozjíždí kariéra nejnovější Fabie RS Rally2, která má zatím velmi slušně našlápnuto. Vždyť v letošním Monte Carlu vyhrála šestnáct z osmnácti rychlostních zkoušek. A Sébastien Loeb s ní nedávno ukázkově zaválel.

No nic, už vás nebudu zdržovat. Sami se v půlhodinovém dokumentu koukněte, že je na co vzpomínat!

Reklama

Načítám