Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Pletení, vyšívání i proutěné výplety. Stará řemesla nejsou mrtvá, dokazují designérky

Podle pletařky Marie Honzíkové je na pletení skvělé, že se mu můžete věnovat téměř všude a v krizi i ošatit celou rodinu. Marie Honzíková je majitelkou stejnojmenné značky a podnikatelkou, jež pod brandem föa dováží z Itálie do Česka kvalitní pletařské příze. | foto: Archiv designérky

Premium Doporučujeme
Výšivka, pletení z vlněné příze a košíkářský výplet. Že jde o zaprášené relikty z doby Boženy Němcové? Omyl. Umělkyně Zlatka Lamrová (49), knitwear designérka a podnikatelka Marie Honzíková (39) a designérka Anastasia Mazur (27) ukazují, že stará řemesla jsou všechno, jen ne mrtvá.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Výtvarnice Zlatka Lamrová pracovala v Pietro Filipi, Alpine Pro, ale i ve Sportisimu. Módy se dodnes úplně nevzdává. Na letošním Designbloku bychom měli najít její výšivku na oděvech vzniklých ve spolupráci s módním designérem Bricem Mensahem a ilustrátorkou Marií Štumpfovou.

Zlatka Lamrová

Může se to stát velmi jednoduše. Budete si takhle sedět v útulném podniku a upíjet ze své dvojky červeného a najednou, zcela nečekaně, skončíte vyšití na vintage utěrce. Má to ale jeden háček. Ve stejné hospůdce či vinárně musí zrovna sedět i umělkyně Zlatka Lamrová (ano, její jméno je vám povědomé správně, Zlatka je manželkou známého šperkaře Hanuše Lamra).

Vítá nás u sebe doma, v prostorném vršovickém bytě plném květin, kousků od předních českých designérů a nejrůznějších vintage předmětů, které zdobí každou polici. „Jsme s manželem takoví sběrači,“ říká s pohledem na precizně zařízený společenský prostor a při focení omluvně posouvá několik váz s čerstvým a suchým kvítím. Je mezi nimi i měsíčnice, rostlina známá pro eliptické plody připomínající drobné stříbrné penízky.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se