Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sex bez souhlasu by měl být trestný, myslí si podle průzkumu sedm z deseti žen

Ostře sledovaná kauza znásilňované dívky otčímem definitivně končí podmínkou. Co můžeme do budoucna změnit? Foto: Fotolia
Ostře sledovaná kauza znásilňované dívky otčímem definitivně končí podmínkou. Co můžeme do budoucna změnit? Foto: Fotolia

Sex bez souhlasu by měl být trestný. Podle průzkumu, který pro organizaci Konsent zpracovala agentura NMS Market Research, si to myslí 69 procent žen a 46 procent mužů. Části společnosti však není jasné, jak by takový souhlas měl vypadat.

Průzkum byl představen na sněmovním podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí, který řeší legislativní změnu definice znásilnění.

„To, že si 69 procent žen myslí, že sex bez souhlasu by měl být trestný, je zásadním ukazatelem nejen pro nás, ale i pro politiky a političky, kteří musí tuto preferenci veřejnosti vzít na vědomí a zajistit nápravu chybné definice znásilnění, ve které podmínka souhlasu stále chybí,“ řekla k výsledkům průzkumu Klára Kadár z organizace Konsent, která se zabývá prevencí sexuálního násilí a obtěžování.

Zakladatelka organizace Johanna Nejedlová dodala, že je důležité sledovat zejména údaje o ženách. „Jsou třikrát častěji obětí sexuálního násilí a zároveň je nahlášeno pouze šest set znásilnění z dvanácti tisíc ročně,“ vysvětluje.

O počtu nahlášených znásilnění má podle průzkumu představu pouze devět procent respondentů. Nejčastěji lidé věří, že nahlášena je polovina znásilnění, ve skutečnosti se však k policii dostane jen pět až deset procent případů.

„Lidé mají tendenci tyto skutečnosti nadhodnocovat,“ popisuje analytik agentury NMS Market Research Vít Pavliš.

Souhlas se sexem

Celkem 76 procent respondentů se nad souhlasem se sexem zamýšlí jako nad podstatnou součástí, kterou lze vyjádřit různými způsoby. Podle analytika Pavliše se právě v souvislosti se souhlasem na sociálních sítích často objevují narážky na podepisování smluv před sexem či zadávání souhlasu do aplikace.

Z výzkumu však vyplývá, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sexuální násilí a obtěžování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější