Citronová šťáva, olivový olej, fólie? Jaká je nejlepší metoda, jak zabránit hnědnutí guacamole?

Vyzrálé avokádo, cibule nakrájená na kostičky, nasekaný koriandr, sůl a čerstvě vymačkaná limetková šťáva společně vytvoří lahodný dip. Nevýhoda toho všeho? Netrvá dlouho a guacamole se z jasně zeleného stane hnědošedým.

Nepřítel číslo jedna

Jestli je něco jisté, tak to, že nejobávanějším nepřítelem guacamole je kyslík. Když se dužina avokáda zbaví slupky a vystaví se působení vzduchu, enzymy v avokádu reagují tak, že se zbarví do hnědé barvy. I když zhnědnutí nemá vliv na chuť ani zdravotní nezávadnost pokrmu, přesto řada z nás hledá co nejlepší a nejjednodušší způsob, jak zhnědnutí guacamole zabránit. Obecně platí, že chlad a zakrytí pomáhá. Existuje ale mnoho dalších často doporučovaných metod. Jak dobře fungují?

Olivový olej

Jedna z doporučovaných metod spočívá v „uhlazení“ povrchu guacamole a následném potření olivovým olejem. To by mělo zabránit zhnědnutí. Pravdou ovšem je, že tento způsob příliš nefunguje. Již po hodině je povrch guacamole viditelně hnědý a navíc olivový olej má poměrně výraznou chuť, která je i po zamíchání v pokrmu patrná.

Ponechání pecky nebo pokrytí avokádovými slupkami

Jiným způsobem, který nedosahuje žádných pozitivních výsledků, je ponechání avokádové pecky na povrchu guacamole. Další metoda spočívá v položení avokádových slupek na povrch guacamole, aby se vytvořila bariéra mezi avokádem a přístupem vzduchu.

Tato metoda není zcela praktická, neboť není snadné dosáhnout toho, aby se zaoblené slupky položily na guacamole naplocho. Kromě toho také nefunguje dobře jako prevence hnědnutí. Po hodině je guacamole více než z poloviny hnědé.

Rozkrojené avokádo.
zdroj: unsplash.com

Sprej na vaření (olej ve spreji)

Tento způsob se podobá metodě s olivovým olejem. Technika je velmi jednoduchá, stačí povrch guacamole postříkat trochou spreje na vaření, nejlépe bez příchutě. Výsledky jsou lepší než u předchozích způsobů, ale i tak je guacamole po hodině a půl hnědé, i když méně než u výše uvedených metod.

Potravinová fólie

Velmi jednoduchým a často používaným způsobem, který se používá k zabránění hnědnutí guacamole, je zabalení misky s dipem do potravinové fólie. Předpokládá se, že plastová fólie vytvoří na povrchu guacamole pevně uzavřenou bariéru, která ho uchrání před působením kyslíku.

Tato metoda poměrně dobře funguje v případě, že chcete guacamole uchránit po kratší dobu. Po hodině je hnědnutí malé, ale po dvou hodinách je již poměrně intenzivní. Důležité rovněž je fólii kolem misky obalit opravdu pevně.

Voda

K vůbec nejjednodušším metodám patří ta, která spočívá v přelití malým množstvím vody. Vložte guacamole do vzduchotěsné nádoby. Guacamole v nádobě pevně uhlaďte a pomalu přidejte trochu vlažné vody. Můžete naplnit odměrku a vodu opatrně nalít po stranách. Ujistěte se, že voda pokrývá povrch guacamole. Až budete připraveni ke konzumaci, sejměte víko, opatrně vylijte vodu a guacamole promíchejte.

Voda je dokonalou bariérou proti kyslíku, a protože guacamole je husté, trocha tekutiny ho nezředí ani neovlivní jeho chuť či strukturu. I když po dvou hodinách guacamole lehce zhnědlo, nebylo zdaleka tak hnědé jako ve výše uvedených pokusech.

Limetková či citronová šťáva

Tato metoda je pravděpodobně nejčastěji používanou metodou, jak zabránit hnědnutí guacamole. Důvodů, proč tomu tak může být, je hned několik. Jedním z důvodů je například to, že pokud děláte „správné“ guacamole, tak už máte limetky, které můžete použít na ochranu před zhnědnutím.

A přidání malého množství vymačkané šťávy navrch nemá negativní vliv na celkovou chuť. Limetková šťáva dobře zabrání hnědnutí povrchu guacamole i po dvou hodinách při pokojové teplotě. Ještě lépe než limetková šťáva funguje šťáva citronová. Dokonale zabrání hnědnutí a chuť guacamole nikterak nezkazí.

Zdroj: avocadosfrommexico.com, tasteofhome.com, spoonuniversity.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu