Alexandr Nikolajevič Ostrovskij: I chudák má čest. Hra o tom, jak vzdělanci nemají na růžích ustláno

16. duben 2023

O tom, zda je vhodným řešením existenčních problémů profesora na penzi sňatek jeho dcery, vypráví komedie klasika ruské dramatiky. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Ivanov, učitel ve výslužbě (Vladimír Šmeral), Líza, jeho dcera (Gabriela Vránová), Agrafena, bytná Ivanových (Jiřina Šejbalová), Bruskov, bohatý kupec (Čestmír Řanda), Nastasja, jeho žena (Eva Klenová), Andrej, syn (Ladislav Mrkvička), Kapiton, syn (Milan Klásek), Něnila, známá Bruskovové (Růžena Lysenková), Zacharyč, právní zástupce (Josef Velda) a Luša, služebná (Věra Petáková)
Připravil: Jiří Sedláček
Překlad: Jiří Sedláček
Režie: Olga Valentová
Natočeno: 1974

Zápletky Ostrovského her se většinou točí kolem peněz, které jeho hrdinové potřebují k existenci. Tato potřeba je společná všem, ať už stojí na společenském žebříčku libovolně vysoko, jediný rozdíl může být ve výši částky, o kterou usilují. Zdánlivý realismus jeho komedií je často doveden do lehce groteskní nadsázky.

Svým dramatickým dílem čítajícím na padesát divadelních her se stal Alexandr Nikolajevič Ostrovskij kronikářem poměrů panujících v ruské společnosti ve druhé polovině 19. století. Nastavil v něm zrcadlo především kupeckému stavu a bez příkras zachytil jeho zaostalost, tyranii, hamižnost a krutost. Jako dramatik ovládl a vystřídal mnoho žánrů od společenské satiry či velmi hořké komedie přes veršované hry, dramata s námětem z ruských dějin i pohádek až po tragédie.

autor: Jiří Sedláček
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.