Pavel Bárta
16. dubna 2023 • 17:33

Reprezentace v Německu: vrchní Flek, přesilovky Sparty, Chlapík musí zabrat

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • Češi v Německu nedali jediný gól z přesilovkyČeši v Německu nedali jediný gól z přesilovkyFOTO: koláž iSport.cz

    Čeští reprezentanti první dvě zkoušky v přípravě na mistrovství světa zvládli. V Kasselu a Frankfurtu nad Mohanem zdolal Němce 6:2 a 5:1. Soupeř překvapil, hokej nahoru dolů měl daleko k zákopové válce extraligového play off. Výsledky vypadají jednoznačně, obraz hry však takový nebyl. Hráči nastoupili do zápasu poprvé po delší době, tým vážil tam a zpátky dlouhou cestu autobusem. V testu však Němcům příliš nedovolil a obstál. Zde jsou základní postřehy z dvojutkání.

  • Flek jako falešný vrchní

    Byl ho plný led, když kopnul do vrtule, soupeři ho marně naháněli jak horda číšníků falešného vrchního ve známé české komedii. Pokud by se vyhlašoval MVP minisérie s Německem, vyhraje Jakub Flek. Bilance 3+1, v sobotu dal rychle důležitý úvodní gól. Puk ho trefil mezi holeň a hokejku, odrazil se do tyčky a brankář si ho srazil za čáru. Flek potom ještě vyrazil do brejku s brněnským spoluhráčem Horkým. „Čekal jsem, že po mně skočí jejich bek a hodím to Lubošovi. Jenže po mně nešel a gólman mi zavřel úhel,“ líčil útočník, který bojuje o třetí šampionát. „Pokud se to podaří, budu maximálně šťastný,“ přiznal.

    Jakub Flek v Německu zářilFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Jalonen testoval spojení

    V první lajně Michael Špaček a Filip Chlapík z Ambri, ve druhé napřed Roman Horák a David Tomášek ze Sparty, v další karlovarští Jiří Černoch a Ondřej Beránek. Kouč Kari Jalonen sázel na spolupráci klubových dvojiček. Ale neváhal testovat i další kombinace. Na druhý zápas do první formace místo Jiřího Smejkala posunul Tomáška a roztrhl tak čtyřgólový trojzápřah, když k Horákovi s Flekem přišel Horký. „Zaprvé chceme dát šanci každému. Zadruhé, hledáme spojení v jednotlivých lajnách, takže je musíme vyzkoušet. To byl důvod, proč jsme k tomu přikročili,“ vysvětloval Jalonen.

    Luboš Horký v akciFoto Michal Beránek / Sport

  • Přesilovky podle Sparty

    Společným jmenovatelem obou duelů byly nevyužité přesilovky. „Máme skvělé hráče, kteří je umí. Jde jen o to, aby se sehráli, nacvičili různé vzorce. Věřím, že budeme úspěšní,“ poznamenal Jakub Flek. Češi hráli v početní výhodě celkem pětkrát, nedali ani gól. Ta vůbec první připomínala recept ze sparťanské kuchařky ve čtvrtfinále proti Třinci. Samé přihrávky, žádná akce. Ve druhém utkání nastalo zlepšení.„V první přesilovce jsme měli dvě výborné šance. Myslím, že jsme to sehráli dobře, stačilo trefit. Atakovali jsme bránu, už jen dát gól,“ vracel se David Tomášek.

    Češi dali v Německu paradoxně více gólů v oslabení než v přesilovkáchFoto profimedia.cz

  • Chlapík se musí pochlapit

    Bojuje o první účast na velkém turnaji, střelecky se prosadil v obou zápasech s Německem. Ale musí se ještě pochlapit. Filip Chlapík sám přiznal, že to nebylo ono. Ve čtvrtek upravil na konečných 6:2 trefou do prázdné brány, při odvetě skóroval po krásné přihrávce Michaela Špačka. „Góly jsou hezké, ale oba padly vlastně do prázdné brány. Jak člověk přes měsíc nehraje, není to úplně ono.Mám daleko k tomu, jak bych chtěl hrát,“ připustil útočník, který si v reprezentaci v této sezoně připsal v osmi utkáních osm bodů.

    Filip ChlapíkFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Brankářské domino

    Který trenér může tvrdit, že debutoval za národní tým proti Rusku a dal gól? Kari Jalonen to řekl při utkání v Kasselu nováčkovi Dominiku Pavlátovi a dodal, že on na zápas taky nikdy nezapomene. Plzeňský „Domino“ český tým podržel, Štěpán Lukeš na něj navázal v sobotu ve Frankfurtu, víc než polovina z 29 ran na něj šla v prostřední části. „Říkal jsem si, že by bylo lepší, kdyby se trošku víc střílelo a ve druhé třetině se mi to splnilo. Možná toho bylo až trošku moc,“ usmíval se. Po zápasech v Německu skončil Nick Malík, nástupem dalších bude brankářské domino pokračovat.

    Dominik Pavlát v zápase Euro Hockey Challenge proti NěmeckuFoto profimedia.cz

  • Rošáda v obraně

    Pavel Pýcha nebo Radek Kučeřík příjemně překvapili a přežili první vlnu škrtů. Celkově působila obrana trochu bez chuti a bez zápachu. Přesilovky skřípaly i proto, že snad až na vytrvalého kulometčíka Petra Zámorského, hrajícího na hraně rizika, chyběla razantní palebná podpora z modré čáry. To se změní. Druhá linie prošla po dvojutkání s Německem největší změnou obrana. Tři za tři, místo Mozíka, Janduse a Zábranského vyjedou příště na led Kempný, Kundrátek a Ščotka. S touhle rošádou se počítalo, jen šlo o to, za koho to bude.

    Pavel Pýcha proti Německu mile překvapilFoto profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud