Zeman opakovaně útočil na svého ošetřujícího lékaře, pak ho vyznamenal, zjistili investigativci Českého rozhlasu

17. duben 2023

Reportéři Českého rozhlasu získali celý podnět na prošetření údajné sabotáže, který loni v červnu bývalý prezident Miloš Zeman předal ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS). V něm ze snahy o „ústavní puč“ obviňuje mimo jiné i lékaře z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Ti podle dokumentu prováděli kvazidiagnostiku, flagrantně porušili předpisy a snažili se Zemanovi zabránit ve výkonu funkce. Nemocnice tato nařčení odmítá.

Bývalý prezident Miloš Zeman ve svém podnětu jmenuje dva lékaře ÚVN. „Jejího šéfa Miroslava Zavorala, kterému přitom loni na podzim udělil státní vyznamenání. Zeman mu vyčítá třeba to, že během jeho hospitalizace předloni na podzim nedodržel dohodu o anonymitě převozu do nemocnice,“ popisuje Martin Štorkán z investigativního týmu Českého rozhlasu.

Čtěte také

Druhým obviněným lékařem je přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Tomáš Tyll, který podle Zemana v uvozovkách okopíroval diagnózu z informací, které v médiích asi o měsíc dříve zveřejnila lékařka Džamila Stehlíková.

„Na svém blogu napsala, že Zeman trpí jaterní cirhózou, proto musel být už dříve hospitalizovaný kvůli metabolickému rozvratu. A že abstinence během jeho pobytu v nemocnici vedla k náběhu na delirium tremens. Zemanův exkancléř Vratislav Mynář nám k tomu dokonce napsal, že měl Tyll formulář s důvodem hospitalizace již předvyplněný,“ říká Štorkán.

Nedůvodné podání

ÚVN s obviněními nesouhlasí. „Mluvčí Jitka Zinke nám řekla, že si ÚVN stojí za svými postupy i jednáním. Lékaři podle ní stanovují diagnózu pacientů a léčbu pacientů vždy na základě anamnézy, fyzikálních vyšetření a výsledků dalších vyšetřovacích metod. Zároveň uvedla, že profesor Zavoral již není ošetřujícím lékařem exprezidenta Zemana.“

Čtěte také

Podnět Miloš Zeman předal loni 29. června ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi. „Kromě lékařů v něm z údajné sabotáže obviňuje třeba i předsedu Senátu Miloše Vystrčila z ODS, který celý dokument označil, cituji, skoro za hloupost.“

„Po šesti týdnech od podání podnětu označili žalobci Zemanovo podání za nedůvodné. Státní zástupci pak začali prověřovat alespoň zmínku o tom, že mohlo dojít k padělání Zemanových lékařských zpráv. I to státní zástupce Richard Petrásek smetl. Hrad ale s jeho závěry nesouhlasil a s tzv. podnětem k výkonu dohledu se obrátil na úřad nejvyššího žalobce Igora Stříže. Ten část podnětu, která se týkala údajného falšování lékařských zpráv, postoupil Městskému státnímu zastupitelství v Praze,“ dodává Štorkán.

Celý Zemanův podnět si už teď můžete přečíst na našem zpravodajském serveru iROZHLAS.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.