Holiny po kůrovcové těžbě na Vysočině se opět zazelenají, lesníci na ně letos vysadí 14 milionů zbývajících sazenic

17. duben 2023 11:04

Vysočina patří ke krajům, které v předchozích letech nejvíc zasáhla kůrovcová kalamita. Prvořadým úkolem lesníků je proto co nejdřív osázet rozsáhlé holiny novými stromky. Státní podnik Lesy České republiky s tím chce být kompletně hotový ještě letos.

 „S výsadbou jsme letos začali asi v optimálním datu, nebylo žádné zdržení, ale museli jsme to samozřejmě trochu korigovat. Jak mrzlo, tak jsme zalesňování stopli a pár dní jsme vynechali,“ říká revírník David Horký, který právě dohlíží na výsadbu stromků v revíru Zlatomlýn na Heralticku a Brtnicku.

Ze 70% už jsou tady holiny po kůrovcové těžbě osázené. Použito je tu dvanáct různých dřevin a to včetně smrku. „Smrk se tady dává asi z 50%. Je to z toho důvodu, protože je tu pásmo ochrany vod,“ vysvětluje David Horký.

Na Vysočině letos lesníci osadí 2700 hektarů 14 miliony sazenic. Dokončí tak zalesňování veškerých holin po kůrovcové kalamitě z předchozích let.

„Bude to stát 295 milionů korun, na jaře zalesníme 1300 hektarů a zbytek na podzim,“ krajský ředitel státního podniku Lesy České republiky František Holenka.

Na zalesňování se kromě zaměstnanců státního podniku podílela i veřejnost při různých akcích.

„Je to celkem přes 20 tisíc hektarů nových kultur, bude trvat pět až sedm let, než je ošetříme a budou odrostlejší,“ doplnil Holenka, že výsadbou stromků obnova lesů nekončí.

Proč do lesů vysazují i ovocné stromy a k čemu slouží zbytky souší na holinách, si poslechněte v reportáži.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související