Školní lavice připomíná zaniklou obec v místech, která turisté opět objevují

  13:46
Nejzápadnější kout České republiky ožívá. Kdysi veřejnosti nepřístupné hraniční pásmo, kam na sedm desítek let nevstoupila noha turisty, se stává lokalitou, kde je co objevovat. Nejen zachovalou přírodu, ale také historii míst, odkud museli lidé odejít. Návštěvníci tady mohou narazit například na obří školní lavici.

Obří školní lavice na místě školy zaniklé obce Mähring, druhý zleva Luboš Pokorný, starosta obce Krásná. | foto: Martin Stolař, MAFRA

„Ta lavice je připomínkou zaniklé obce Újezd. Stojí na místě bývalé školy,“ vysvětlil Luboš Pokorný, starosta Krásné na Ašsku, která je nejzápadnější obcí republiky.

Samotný Újezd, německy Mähring bei Asch, zanikl po odsunu původních obyvatel. Zůstal opuštěný a na začátku 50. let minulého století byl zplanýrován. Škola tu stála od roku 1861.

Lavice je součástí projektu na podporu cestovního ruchu v zapomenuté části republiky, kam se nyní postupně vrací turisté. K dalším bude patřit velká lavice přímo v Krásné. Upozorní na nejzápadnější bod republiky a i na smírčí kříž.

Další částí projektu je otevřená kniha ve Štítarech, což je další část obce, a dřevěné hrnce inspirované místní pověstí o zakopaném pokladu. Ty najdou návštěvníci nedaleko Mostu Evropy.

Skromná útulna našla využití

Na útulně pak bude z prostředků projektu umístěná turistická mapa. Na celý projekt obec získala dotaci. „Jde o 390 tisíc korun a dotace tvoří 50 procent,“ poznamenal starosta. Trasa z Krásné až na nejzápadnější bod České republiky bude po dokončení měřit zhruba osm kilometrů. Na konci tohoto dubna by měly být všechny zastávky hotové.

V Krásné se ale nejedná o první zajímavost pro návštěvníky. Před dvěma lety obec vybudovala nedaleko nejzápadnějšího bodu republiky turistickou útulnu. Tehdy se tomu řada lidí podivovala, ale útulna našla své využití.

Jen stůl, lavice a patro na nocleh. Útulna u Aše už hostila první turisty

„O velikonočních svátcích, kdy byly čtyři volné dny, tu bylo plno. Dokonce tady nocovali lidé i v zimě,“ uvedl starosta Pokorný.

Včetně úprav okolí vyšla stavba dřevěného domku zhruba na čtvrt milionu korun. Návštěvníkům nabízí pouze skromný úkryt před deštěm a dalšími rozmary počasí. Stroze zařízená stavba není připojená k vodě nebo elektrické energii.

17. května 2021

Autor: