Na kopřivu se často nahlíží jako na otravný plevel, přitom se jedná o ceněnou léčivku. Zejména na jaře, kdy má rostlina největší sílu, dokáže nabudit organismus a podpořit imunitu. Pozitivní účinky má kopřiva i na vlasy, kterým dodá lesk a sílu.

Kopřiva dvoudomá či lidově žahavka je součástí lidového léčitelství odnepaměti. Její sytě zelené listy obsahují spoustu minerálů a vitamínů, které přinášejí našemu tělu hodně benefitů. Kopřiva se na jaře používá k detoxikaci organismu, působí močopudně, napomáhá krvetvorbě a ulevuje od revmatu.

Žahavé kopřivy na jaře nalezneme zejména tam, kde je vlhčí podloží. Daří se jim při okrajích cest, na rumištích, ale také v nepěstěných zahradách. Škoda, že se na tuto snadno dostupnou, a přitom tak účinnou léčivku trochu zapomnělo. Kdo chce pro své zdraví i krásu udělat něco dobrého, neměl by nyní míjet kopřivy bez povšimnutí a raději si jich pár natrhat domů.

Krásné a pevné vlasy s kopřivou

Léčivka má své využití i v kosmetickém průmyslu. K dostání jsou například kopřivové šampony či pleťové vody, které jsou určené zejména pro problematickou pleť. Žahavku jde snadno využít i v domácím prostředí.

Z lístků kopřivy lze připravit odvar, který se hodí jako přeliv vlasů na konci mytí nebo k masážím pokožky. Vhodný je spíše pro tmavší odstíny vlasů, protože má lehce tónující účinky. Kopřivy podporují i růst vlasů, díky použití odvaru dochází k regulaci kožního mazu na pokožce a „hříva“ se pak méně mastí a vlasy jsou pevnější.

Recept na kopřivový odvar

Budete potřebovat: dvě pořádné hrsti čerstvých kopřivových lístků a 1 l vody

Postup:

Do hrnce nalijeme studenou vodu a přidáme listy kopřivy. Směs necháme krátce projít varem, pak hrnec zakryjeme poklicí a směs necháme hodinu louhovat. Výluh přecedíme a použijeme jako přeliv na vlasy. Odvarem přeléváme právě umyté vlasy a dále je neoplachujeme. Zužitkovat se dají i kopřivové lístky, které lze smíchat s tvarohem a žloutky a použít jako zábal.

 

Foto: Depositphotos