Hlavní obsah

GLOSA: Pro tým to nejlepší. Vondroušová je Pálův trumf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2008 vedl Petr Pála český ženský tým ve 37 zápasech Fed Cupu a později Billie Jean King Cupu. Víkendová výhra v kvalifikaci s Ukrajinou v tureckém Beleku byla pro 47letého šéfa lavičky jubilejní, třicátou.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Umit Bektas

„Pála má v týmu znovu hráčku, která ze sebe v týmové konfrontaci dokáže vymáčknout to nejlepší,“ píše ve své glose k Billie Jean King Cupu tenisový redaktor Sport.cz Marek Burkert.

Článek

Během 16 let nominoval Pála celkem 23 hráček, které mu zajistily hned šest triumfů a titul nejúspěšnějšího kapitána v historii soutěže. Ve své funkci debutoval při brněnské baráži se Slovenskem, v níž postup třemi body zařídila Nicole Vaidišová. Bývalou tenistku z top 10 pak na pozici lídryně nahradila Petra Kvitová, jejíž odhodlání podávat nejlepší výkony v reprezentačních barvách odráží i její fedcupová bilance dvouher 30:10 a zásadní podíl na triumfech z let 2011, 2012, 2014 a 2015.

Teď má Pála v týmu znovu hráčku, která ze sebe v týmové konfrontaci dokáže vymáčknout to nejlepší: Markétu Vondroušovou.

„Já prostě tyhle soutěže hraju strašně ráda. Jsem nadšená, když můžu přispět,“ jásala 23letá tenistka. Pála si cení hlavně toho, jak zvládá svou hru variabilně přizpůsobit nejrůznějším povrchům, i když antuka je pro finalistku Roland Garros 2019 nejpříjemnější. Což bylo znát i v Beleku. 82. místo ve světovém žebříčku vůbec neodráží laťku, na jakou Vondroušová v optimální pohodě dosáhne.

Zatímco Barbora Krejčíková na reprezentační úrovni těžce vstřebává roli jedničky i pocit zodpovědnosti a nedokáže na této úrovni prodat, co v ní je, ‚Maky‘ hraje uvolněně. Její levačka švihá údery, na které soupeřky neznají odpovědi. Ve dvouhře BJK Cupu má Vondroušová skóre 10:1, všechny výhry navíc zvládla na dva sety.

V novém formátu soutěže ale Češky zatím neprorazily až na vrchol. Finálový turnaj, utkání hraná na dvě výhry, s tím se Pálův tým dvakrát nedokázal úplně srovnat. V listopadu bude mít třetí příležitost. A pokud bude Vondroušová zdravá a přidají se k ní další ze širokého spektra českých tenistek, pak je tu zase solidní šance, že s prázdnou se domů nepojede.

Marek Burkert

Specializuje se zejména na hokej a tenis, ale i basketbal a box. Jako reportér se zúčastnil řady vrcholných akcí - hokejových MS, dvou Světových pohárů, daviscupových finále. Ze zámoří referoval o desítkách zápasů NHL včetně finále Stanley Cupu.

Reklama