V Kojetíně pracují na bytové výstavbě. Sloužit by měla především zaměstnancům centra firmy Amazon

17. duben 2023 15:35

V Kojetíně na Přerovsku by mělo 1. června zahájit provoz nové robotické centrum firmy Amazon. Čtyřpodlažní halu dělníci postavili na okraji města. Práci by v ní mělo najít až dva tisíce lidí. A zatímco samosprávy v okolí Kojetína se obávají dopravní zátěže, ve městě začala stavba bytů. Bydlet by v nich měli především zaměstnanci centra.

Čtěte také

Město Kojetín vybralo pro vybudování parcel pro celkem 21 rodinných domků lokalitu Obora a teď ji plánuje zasíťovat. Kdysi jsem to v nadsázce nazval kojetínským Beverly Hills. Ty domy budou nádherné a budou hlavně zasazené do krásného prostředí,“ ukazuje starosta Kojetína Leoš Ptáček.

Zatímco projekt v Oboře čeká ještě na stavební povolení, v centru Kojetína na náměstí Míru dělníci už betonují věnce pro celkem tři historické domy. Vznikne v nich 27 nových bytů. Nejedná se o ale investici města, nýbrž soukromé firmy, ve které má podíl i starosta Ptáček.

„Je to investice kolem 50 milionů korun. Nejedná se o žádný střet zájmů, je to moje svobodné rozhodnutí, že jsem se rozhodl investovat v Kojetíně. Domnívám se, že pokud to bude dělat každý podnikatel pocházející z Kojetína, tak se tady bude žít podstatně lépe než doteď,“ uvádí Ptáček.

Mnozí starostové okolních měst a obcí se obávají nárůstu dopravy po spuštění provozu centra. Nezávislý starosta Tovačova Marek Svoboda nevěří, že by kamiony využívaly výhradně dálnici. „Ta je zpoplatněna. Úseky mezi Tovačovem nebo respektive Kojetínem a Olomoucí zpoplatněné nejsou, takže se předpokládá, že si budou zkracovat cestu přes Tovačov a Kožušany,“ uvádí Svoboda.

Nadšený není ani Jaroslav Minařík opoziční zastupitel Kojetína, který kandidoval za lidovce. „Má tam být odbavováno 150 až 180 kamionů denně. Tím pádem to bude mít vliv na dopravu v Kojetíně nebo životní prostředí,“ zmiňuje Minařík.

Má tam být odbavováno 150 až 180 kamionů denně. Tím pádem to bude mít vliv na dopravu v Kojetíně nebo životní prostředí.
Jaroslav Minařík opoziční zastupitel Kojetína

Podnikatel v textilní galanterii a zastupitel Kojetína volený za lidovce Ladislav Šťastník dává práci třem desítkám lidí. Počítá s tím, že mu Amazon část zaměstnanců odláká. „Tlaky na mzdy jsou velké už teď a zaměstnávání v hale Amazonu to ještě zhorší. S tím jsme počítali. Bylo nám jasné, že se s tím musíme nějak vyrovnat. A firma, která to neustojí, tak má bohužel smůlu. Beru to takto sportovně,“ říká Šťastník.

Společnost Accolade, která v Kojetíně pětimiliardovou stavbu haly pro Amazon financovala, má v místě další dva záměry skladových hal. Aktuálně o nich jedná s městem i okolními obyvateli.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související