Lesníci na Vysočině pokračují ve výsadbě stromů na holinách po kůrovcové kalamitě, dokončí ji letos

Vysočina patří ke krajům, které v předchozích letech nejvíc zasáhla kůrovcová kalamita. Prvořadým úkolem lesníků je proto co nejdřív osázet rozsáhlé holiny novými stromky. Státní podnik Lesy České republiky s tím chce být kompletně hotový ještě letos.

Brtnicko (Vysočina) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Holina po kůrovci

Vysočina patří ke krajům, které v předchozích letech nejvíc zasáhla kůrovcová kalamita | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová | Zdroj: Český rozhlas

„S výsadbou jsme letos začali asi v optimálním datu, nebylo žádné zdržení, ale museli jsme to samozřejmě trochu korigovat. Jak mrzlo, tak jsme zalesňování stopli a pár dní jsme vynechali,“ říká revírník David Horký, který právě dohlíží na výsadbu stromků v revíru Zlatomlýn na Heralticku a Brtnicku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na holiny po kůrovcové těžbě lesníci vysazují až 12 druhů dřevin, je mezi nimi znovu i smrk

Ze 70 procent už jsou tady holiny po kůrovcové těžbě osázené. Použito je tu dvanáct různých dřevin, a to včetně smrku. „Smrk se tady dává asi z padesáti procent. Je to z toho důvodu, protože je tu pásmo ochrany vod,“ vysvětluje David Horký. 

Mezi vysazené dřeviny patří i ovocné stromy, které tak obohatí les o potravu pro lesní zvěř a včelstvo. Na Vysočině letos lesníci osadí 2700 hektarů 14 miliony sazenic. Dokončí tak zalesňování veškerých holin po kůrovcové kalamitě z předchozích let.

Holiny pro dravce

Aby pojem retence vody v krajině nebyl jen naplňováním klišé, říká nový šéf Lesů ČR

Číst článek

„Bude to stát 295 milionů korun, na jaře zalesníme 1300 hektarů a zbytek na podzim,“ uvedl krajský ředitel státního podniku Lesy České republiky František Holenka.

Na zalesňování se kromě zaměstnanců státního podniku podílela i veřejnost při různých akcích. „Je to celkem přes 20 tisíc hektarů nových kultur, bude trvat pět až sedm let, než je ošetříme a budou odrostlejší,“ doplnil Holenka, že výsadbou stromků obnova lesů nekončí.

Na holinách jsou ponechávaná torza stromů pro dravce, jelikož lesníci očekávají, že jim pomohou v lovení škůdců. „Dravci mají větší nadhled na holinu, a lépe se jim potom loví,“ vysvětluje Holenka.

Poslechněte si reportáž z holin po kůrovcové kalamitě na Vysočině v audiu v horní části článku.

Milan Soldán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme