Černé baleríny – vše, co potřebujete vědět o této módní obuvi

Černé baleríny – vše, co potřebujete vědět o této módní obuvi

17. dubna 2023,

Baleríny, placky, ťapky. Jsou univerzální, hodí se ke sportovnímu oblečení i elegantnímu outfitu. Hladké působí nenápadně, různé materiály a dekor učiní z těchto bot kousek vhodný i pro slavnostní příležitosti. Co všechno o balerínkách ještě nevíte?

Nadčasové černé baleríny – jak je kombinovat s oblečením?

Baleríny jako tvar bot jsou tu odnepaměti. Za svoji proslulost však vděčí slavné herečce Audrey Hepburn, která toto obutí nosila skoro pořád. A nadčasovost jednoduchých botiček prakticky nikdy nedovolila, aby vyšly z módy. Univerzální jsou černé baleríny. Hodí se prakticky ke všemu, což určuje jejich univerzální barva. Jejich výhodou je ovšem také to, že je neničí nečistoty a prach z ulice. Jde totiž o nízkou obuv, když se přizpůsobí tvaru nohy, tedy trochu se rozplácne, snadno na materiálu ulpí vše možné. Nejsou tedy tak pevné jako třeba sneakersky, proto by se neměly nosit denně. Ideální variantou je alespoň trochu tvarovaná stélka, možná i menší podpatek, zejména když máte ploché nohy. A jaké baleríny se vyrábí, k čemu se hodí a kdy je nosit? Začněme materiály.

Baleríny – velký výběr

Baleríny mohou být látkové, kožené nebo semišové. Oblíbená je matná kůže, protože působí elegantně, krásně kopíruje tvar chodidla a jde i o příjemnou obuv. Semiš je zajímavý, jde však již o strukturovanou látku, proto se černé baleríny nehodí například k silným černým punčochám. Přechod mezi hladkou punčochou a hrubší botou je až moc násilný a vaše chodidlo působí opticky placatěji. Proto je lepší zvolit hladkou kůži, kdy noha působí celistvěji. Semišové, ale i lakované baleríny můžete nazout na bosou nohu třeba k džínům nebo sukni. Látka je pak univerzální materiál, můžete mít mnoho dekorů, favoritem jsou třeba kostky, působí britsky. Dalším oblíbeným dezénem je kombinace bílé a černé. Nestárnoucí duo, kdy je špička bílá, zbytek černý, nebo naopak, připomíná dekor brandu Chanel. Existují i krajkové baleríny, ty se hodí na zahradní slavnosti. A pokud si nevěsty nechtějí brát podpatky, protože by byly větší než ženich, krajkové boty jsou ideální. Výběrem látky to ovšem nekončí. Obuv mohou zdobit různé prvky. Klasikou je mašlička zavázána ze tkaničky, jde tak o minimalistický detail, který botu ozvláštní. Mašle může být i sofistikovanější, výraznější dekor učiní z obuvi střevíc. Balerínu charakterizuje i tvar. Běžně se nosí klasická ťapka s kulatou špičkou. Elegantnější variace je ostřejší špice, když si vezmete široké kalhoty, evokují tyto boty klasickou lodičku. Na léto pak vyzkoušejte baleríny s průstřihy. A velmi působivé jsou baleríny ve tvaru mokasín s typickým náznakem jazýčku na nártu a přezkou.

Jak nosit baleríny?

Zmínili jsme, že baleríny nepatří mezi nejpevnější boty. Nejsou také nejdražší, takže toho využijte a střídejte tyto placky častěji než třeba tenisky. Využijte toho, že je nová bota ještě pevná, látka drží tvar. A rozhodně si pořizujte kvalitní obutí. Takové nabízí populární značka CCC. Tento brand má široký sortiment kvalitní obuvi různých stylů pro ženy, muže i děti. Boty od CCC si můžete vybrat v obchodech nebo si pohodlně zalistujete online katalogem na webu. A pokud si vyberete baleríny, jak je nosit? Pokud máte silnější nohy, raději nevybírejte subtilní kousky, které budete kombinovat v jednom tónu. Tím máme na mysli třeba černé punčochy a černé baleríny, protože jak by se vám noha zužovala dolů k ťapkám, působily by jako sloupy a to by nebylo příliš elegantní. Pokud si vybíráte balerínky na společenskou příležitost, zvolte radši zdobnější kousky, ať balerína nepůsobí jako domácí obuv.

Autorem článku je Petra Havlíková. Článek najdete v kategorii obuv.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu