Meziboří projevilo zájem o horkovod z Litvínova pro dvě třetiny města. Dá se to stihnout do konce roku 2025, říká ředitel Severočeské teplárenské
Ředitel Severočeské teplárenské (vpravo) zastupitelům odpovídá na otázky týkající se propojení soustavy na Meziboří s Litvínovem. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Meziboří - Město Meziboří přistoupí k dohodě o partnerství a spolupráci na rozšíření centrálního systému zásobování tepelnou energií města se společností Severočeská teplárenská. Díky připojení na již existující potrubí v Litvínově by mohli dostat obyvatelé Meziboří další alternativu v zásobování tepelnou energií. A pravděpodobně tak ušetřit v porovnání se současnými cenami z místní kotelny na zemní plyn. Uzavření dohody o partnerství schválili v pondělí v podvečer zastupitelé Meziboří.

Dohoda o spolupráci nezavazuje Meziboří v tuto chvíli k žádnému finančnímu plnění. Ani neznamená, že horkovod skutečně vznikne. Společnosti Severočeská teplárenská (ST) ale umožní požádat o padesátiprocentní dotaci na výstavbu potrubního vedení a připojení města. Předpokládané celkové náklady jsou 117 milionů korun a nesla by je ST.

Cena tepelné energie z místní kotelny na Meziboří se v roce 2022 zvýšila proti předchozím letům trojnásobně. „Situace s plynem lidi na Meziboří postihla velmi silně. Myšlenka přivést sem horkovod z Litvínova nebyla proto od věci. Na trase potrubí z Litvínova na Meziboří leží pozemky subjektů, které jsou víceméně veřejné, a výstavba tak nebude nemožná. Vyšlo nám také, že je možné do Meziboří přenést potřebný výkon. Je to realizovatelné a ekonomicky smysluplné. Nikdo neví, zda se může situace s plynem znovu opakovat,“ uvedl Petr Horák, ředitel společnosti Severočeská teplárenská.

Návratnost investice pro ST je nyní spočítána na 17 let. Proti cenám v roce 2022 od místní firmy Doterm Servis nabízí ST v Mostě a Litvínově teplo za méně než poloviční ceny. Ceny plynu ale opět klesají. V čem je pro Meziboří riziko, když neponese desetimilionové náklady? Ještě v roce 2021 tu byla cena za teplo nižší než v obou velkých městech pod Krušnými horami. „Ale jak se bude cena plynu dále vyvíjet, nedokáže nikdo odhadnout,“ řekl starosta Meziboří Petr Červenka. „Plyn už nikdy nebude tak levný, jako byl,“ předpokládá Petr Horák z ST. Podle něj se navíc společnost snaží držet ceny nižší proti konkurenci. „Stejně jako v Mostě a Litvínově musíme konkurovat cenou, do výměníkové stanice v Meziboří přivedeme teplo, které stojí jako v Mostě a Litvínově. Chceme být levnější než konkurence,“ dodal Petr Horák.

Meziboří bude mít ještě několik měsíců šanci od budoucího projektu odstoupit, aniž by jej to nějak finančně zatížilo. Pokud se ukáže, že existují ještě jiné možnosti podle energetické koncepce. V případě, že by odstoupilo ve chvíli, kdy se bude zpracovávat projektová dokumentace, platilo by polovinu ze dvou a půl milionu korun, na které tento dokument přijde. To ale budou zastupitelé teprve schvalovat.

Potrubí by mělo podle studie vést podél silnice z Litvínova na Meziboří, bylo by pod zemí a napojilo by se na kotelnu S, ze které jsou teplem zásobovány dvě třetiny města. Současná technologie s plynovými kotli by se musela zřejmě navždy odstavit a z budovy by se stala výměníková stanice. Kvůli dotaci by mělo být hotovo do konce roku 2025. „Vypadá to, že vše se dá stihnout, nějaká rezerva tam je,“ řekl Petr Horák.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru