Na počest Renfielda. Tohle jsou nejlepší filmoví Drákulové

Foto: Dracula (Hammer Film Productions), Renfield (Universal Pictures), Drákula (Columbia Pictures Corporation)

Nedávno vstoupil do kin snímek Renfield, v němž si transylvánského upíra s gustem sobě vlastním zahrál Nicolas Cage a jeho sluhu Renfielda Nicholas Hoult. A jelikož se v tomto případě jedná o komedii, i pro tento článek jsem se rozhodl zabrousit nejenom do hororových vod.

Irský spisovatel Bram Stoker svého času stvořil legendu, která se už navždy vepsala nesmazatelným inkoustem do dějin hororového žánru. Jeho brilantní román, pojatý takřka jako dokumentární rekonstrukce formou deníkových zápisků a článků je i po tolika letech stále působivý a děsivý (snad až na dnes poněkud směšně působící krevní transfuze), ale stal se skutečným fenoménem i ve světě filmu. Jen hned úvodem podotýkám, že se jedná o čistě subjektivní seznam, protože různých verzí nejznámějšího upíra je opravdu, ale opravdu hodně. Vybral jsem proto ty, které nejvíce utkvěly mně. Pro tento výčet záměrně vynechávám kupříkladu ikonický němý snímek Nosferatu, neb se nejedná o Drákulu…

Adam Sandler

Hotel Transylvánie. Jo, je to animák. Jo, všechny díly jsou naprosto infantilní. Ale taky jsou skvělé. Sandlerovky jsou pro mě skoro vždycky na love/hate vlně, a tato je jednoznačně v té první rovině. Takhle má vypadat příjemný rodinný film. Roztomilé pojetí notoricky známých monster funguje skvěle a myšlenka hotelu pro příšery, kde mohou být ve stínu civilizace samy sebou je dostatečně nosná, aby to vydalo hned na několik pokračování. Konfrontace příšer a „normálního“ světa fungovala a neomrzela ani v Addamsově rodině, ani v Příšerkách s.r.o. a podobně dobře to funguje i zde. Přičtěme k tomu výborný původní (i český) dabing v čele s právě Sandlerem, parodujícím Belu Lugosiho a máme skvělou rodinnou zábavu s povedenými gagy..

Claes Bang 

Stephen Moffat a Mark Gatiss jsou coby scénáristé dobře známí nejen fanouškům kultovního britského seriálu Doctor Who, ale i díky své práci na popkulturním seriálovém fenoménu Sherlock, který proslavil Benedicta Cumberbatche. Seriál byl jedinečný právě konceptem, kdy jednak zachoval vše, co na Holmesovi a jeho příbězích milujeme a zároveň jej dokázal přesunout do současných kulis.

O něco podobného se tito dva pánové později pokusili právě s hrabětem Drákulou pro Netflix. Stručně řečeno: nepovedlo se. Jejich Dracula z roku 2020 ale fungoval skvěle v první dobové polovině, kde naprosto parádně s celkem vynalézavými změnami adaptoval knihu.

Příchodem upíra do 21. století šlo vše tak nějak do kytek. Ovšem co se zatraceně povedlo, bylo obsazení dánského herce Claese Banga do titulní role. Jeho ztvárnění je démonické, zvířecí, charismatické, podmanivé a jednoduše dokonalé. Škoda že minisérie zdaleka nenaplnila svůj potenciál, protože i díky skvělému herci mohla být podobně kultovní a „podvratně převratná,“ jako už výše zmíněný Sherlock…

Leslie Nielsen 

Já musel, odpusťte mi prosím. Ale Drákuloviny od krále parodií Mela Brookse budou mít v mém srdci asi už navždy své místo. Hororová komedie, parodující s až nestydatou drzostí Drákulu s Gary Oldmanem si bere na paškál všechna myslitelná i nemyslitelná příběhová klišé, obrací s grácií naruby vážné situace a Leslie Nielsen je coby kníže Drákula zkrátka k popukání.

Tenhle film spojil hned tři ingredience, které mám strašně rád, tedy Mela Brookse na postu herce a režiséra, Leslieho Nielsena (kterého milovníkům parodií snad ani představovat nemusím), a klasické dílo viktoriánského hororu: Drákulu Brama Stokera. Drákuloviny se však nezaměřily na knihu, nýbrž na známou adaptaci od Francise Forda Coppoly. Drákuloviny nicméně přichází s celou plejádou povedených gagů, které jsou zkrátka k popukání. Řada scén dokáže spolehlivě rozesmát i po několikerém zhlédnutí…Tahle verze tu prostě nesmí chybět.

Gary Oldman

Vedle Claese Banga je toto Coppolovo filmové zpracování asi jedno z těch nejodvážnějších (a pro fanoušky knižní předlohy i nejspornějších) pojetí klasiky. Zatímco Drákula knižní je zkrátka a dobře nelidskou bestií, v čemž právě tkví její děsivost, slavný režisér se rozhodl upíra polidštit a vtisknout mu až shakespearovsky tragický rozměr.

Tím vzniká nesmírně krásný a rozmáchlý snímek, ale ubírá se právě na hororovém aspektu. Poukazuje se tu na Drákulovu domnělou lidskou, tragickou stránku (kterou ale bestiální upír mít dle Stokerovy knihy vůbec nemá). Zejména pak výkon hereckého chameleona Garryho Oldmana je podmanivý a uchvacující…

Christopher Lee

Herec, jehož životní příběh působí možná ještě neuvěřitelněji, než jeho herecká kariéra a stal se legendou už za svého života, by tu rozhodně neměl chybět. Coby Drákula se Christopher Lee jako kultovní představitel nejrůznějších záporných rolí objevil hned několikrát. Patří tak rozhodně mezi nejznámější a nejvíce ikonické herce, jenž si démonického krev sajícího zlosyna vystřihli.

Lee navíc ztvárnil Drákulu hned v deseti filmech a je tak dost možná rekordmanem a už jen díky tomu by si místo zde zasloužil. Vedle Lugosiho se jedná o dost možná nejznámějšího herce v této doslova a do písmene krvavé úloze. Stojí za zmínku, že Drákulova protivníka, profesora Van Helsinga si v prvním (a i později) snímku z roku 1958 zahrál neméně legendární herec Peter Cushing.

Bela Lugosi 

Tady se snad už shodneme úplně všichni. Byl to právě v dnešním Rumunsku narozený Bela Lugosi, kdo Drákulovi doslova a do písmene vtiskl jeho tvář a právě jeho si většina lidí představí, když přijde tento antagonista na mysl. Jeho uhrančivý pohled, akcent a vzhled zkrátka definovaly to, jak je postava dodnes vnímána.

Přitom v knize vypadá úplně jinak (mimo jiné nosí knír). Nejznámější a dnes už naprosto ikonický film Dracula spatřil světlo světa v roce 1931 a šlo o vůbec první oficiální filmové ztvárnění viktoriánského románu.

Tip do kina: Renfield

„Stát se filmovým Drákulou není vůbec snadné,“ říká jeho představitel Nicolas Cage. „Máme pár skvělých Drákulů, ale i dost těch, kteří se moc nepovedli. Já se samozřejmě inspiroval velikány Christopherem Leem, Frankem Langellou, Belou Lugosim a Gary Oldmanem, ale i tak jsem se do té postavy vnést něco zbrusu nového,“ dodává.

Renfield měl premiéru 13. dubna.

Zlo je na palubě. Drákula ožívá v traileru Last Voyage of Demeter