V Česku je letos vysoký zájem o studium na víceletých gymnáziích

18. duben 2023 08:55

Žáci pátých a sedmých tříd základních škol v těchto dnech absolvují přijímací zkoušky na víceletá gymnázia. Zkoušky, které organizuje státní organizace Cermat, se skládají z testu z matematiky a z češtiny.

Školy po celé republice se shodují, že zájem o studium je letos vyšší než v předešlých letech. Na osmiletá gymnázia se letos podle údajů Cermatu hlásí téměř 19.000 dětí, na šestiletá gymnázia přes 7300 zájemců. Zájemci o víceletá gymnázia si mohli podat – stejně jako uchazeči o studium čtyřletých maturitních oborů – dvě přihlášky.

Celkově tak tento rok obdržela osmiletá gymnázia zhruba 34.400 přihlášek, šestiletá asi 13.000. Počet přihlášek na šestiletá gymnázia stoupl oproti loňsku o 31 procent, na osmiletá gymnázia přišlo meziročně o 7,4 procenta přihlášek víc.

Výrazný nárůst přihlášených žáků zaznamenalo taky Gymnázium v Sokolově, kde ke zkouškám přišlo zhruba 150 uchazečů. Podle ředitele školy Jiřího Widže je to výrazně víc než v předešlých letech. „Vzhledem k tomu, že to šestileté gymnázium ještě není tak zaběhnuté v Karlovarském kraji, tak nás to letos potěšilo,“ řekl.

Výsledky letošních jednotných přijímacích zkoušek předá Centrum ředitelům škol 28. dubna, ti poté do dvou dnů zveřejní pořadí uchazečů podle hodnocení výsledků v přijímacím řízení.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio