PojMag.cz

Magazín o pojišťovnách a pojištění

Pojistku domácnosti aktualizujte každé dva roky. Jinak můžete přijít o statisíce

obyvaci_pokoj-byt-dum-bydleni

Foto: pxhere.com



Většina českých domácností je aktuálně podpojištěná – to znamená, že hodnota nemovitostí a domácností uvedená ve smlouvách neodpovídá realitě. Jak je to možné? „Lidé si často neuvědomí, že hodnota jejich majetku v čase stoupá a existuje pro to několik důvodů,“ vysvětluje ředitel retailového pojištění MAXIMA, Roman Jandík. Mezi ty nejčastější patří: inflace, rostoucí ceny stavebního materiálu a zvyšování cen zboží obecně.

Mnoho z nás považuje pojištění domovů za samozřejmost a nedílnou součást života. Oslovíme některou z pojišťoven nebo pojišťovacího poradce, vybereme vhodnou pojistku pro svůj majetek, splácíme měsíční splátky a tím to pro nás končí. Každý den usínáme s tím, že náš domov je pojištěný, a pokud by se udála nějaká katastrofa, pojišťovna vyplatí sjednanou částku a my si postavíme či zrekonstruujeme domov znovu. Ne všechny ovšem napadne, že hodnota našeho domova se v čase zvyšuje a že částka, za kterou jsme domov pořídili v daném roce, už může být v letech budoucích absolutně nedostačující k tomu, abychom si pořídili domov nový.

Co všechno zvyšuje hodnotu vašeho majetku?

Mezi hlavní faktory patří samotná inflace – ta dokonce v minulém roce dosáhla průměru 15,1 %. S inflací souvisí také zvyšující se ceny – podle evropského indexu HICP ceny v ČR vyrostly meziročně o 19,1 % (Zdroj: mfcr.cz). Tato čísla ukazují, jak i jeden rok bez aktualizace částek v pojistných smlouvách výrazně ovlivní výši vyplaceného pojistného. Mezi další faktory můžeme uvést: rekonstrukce, přístavby, instalace nových zařízení (solární panely, tepelná čerpadla, …), které souvisí s vylepšováním našeho domova.


Potřebujete pojištění nemovitosti a domácnosti? Spočítejte si ho!
Kalkulačka: pojištění majetku

Kdy vám pojišťovna zkrátí pojistné plnění?

Částka, která je uvedená v pojistné smlouvě, by měla co nejpřesněji odpovídat aktuální hodnotě pojištěného majetku. Lidé, kteří uvedou částku nižší (ať už záměrně či opomenutím aktualizace částky) musí počítat s tím, že v případě pojistné události přijdou o hodně peněz.

Příklad:
Pojistili jste si svůj dům na částku 4 miliony Kč, ale jeho aktuální hodnota je 8 milionů Kč. Dům vám kompletně zničí oheň a vy očekáváte, že obdržíte 4 mil Kč. Tak to ale není. Protože částka ve smlouvě odpovídá 50 % reálné hodnoty majetku, pojišťovna vám pokrátí také plnění o 50 %. Ve výsledku tedy obdržíte „pouhé“ 2 miliony Kč. „Pravidelně aktualizovat částku uvedenou ve smlouvě se opravdu vyplatí, vyhnete se tak nepříjemnému překvapení a komplikacím,“ uzavírá Jandík.

Rady a tipy na závěr

  • Aktualizujte stávající smlouvy každé 2-3 roky
  • Nezapomeňte, že i jakýkoliv nový stavební zásah zvyšuje hodnotu majetku
  • Instalovali jste nové solární panely nebo tepelné čerpadlo? Pak je na místě zkontrolovat pojistnou částku nemovitosti nebo limity pojistné smlouvy
  • I stavební úpravy na zahradách např. nový plot, skleník, jezírko atd. by neměli být opomíjeny a v pojistné smlouvě zahrnuty.

Kalkukačky pojištění

Vyzkoušejte naše kalkulačky pojištění a zjistěte ty nejvýhodnější nabídky:

Povinné ručení
Havarijní pojištění
Cestovní pojištění
Úrazové pojištění
Pojištění majetku