Hlavní obsah

Vlastní strana Angely Merkelové zpochybňuje její vhodnost pro řád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odkaz Angely Merkelové kritizovali členové její vlastní strany CDU v souvislosti s kontroverzí ohledně vyznamenání někdejší kancléřky nejvyšším německým řádem – Záslužným řádem Spolkové republiky Německo.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Bývalá kancléřka Angela Merkelová přebírá Záslužný řád Spolkové republiky Německo

Článek

Vysoce postavení představitelé křesťanské demokracie CDU naznačili, že ocenění není hodna. Místopředseda strany Carsten Linnemann dokonce řekl, že se během svého působení u moci dopustila „závažných chyb“, a vyjmenoval rozhodnutí o uzavření německých jaderných energetických zařízení a otevření hranic země uprchlíkům v roce 2015.

„Samozřejmě sloužila zemi dobře, ale udělala chyby, těžké chyby. Je na německém prezidentovi Franku-Walteru Steinmeierovi, aby rozhodl,“ řekl Linnemann stanici n-tv.

Andreas Rödder, vlivný intelektuál uvnitř křesťanských demokratů, řekl televizní stanici ZDF, že ocenění neměla dostat, a uvedl, že její odkaz „se rozkládá před našima očima“.

Rozhodnutí Merkelové jednat s Vladimirem Putinem po roce 2014 bylo „kardinální chybou… a Německo je nyní konfrontováno s jejími roztříštěnými pozůstatky,“ řekl Rödder.

„Její styl vedení „podporoval dogmatismus, v němž nebyla uznávána pluralita názorů“, dodal.

Další členové strany se postavili na její obranu, i když vlažně. Armin Laschet, který kandidoval na kancléře za CDU v roce 2021, řekl, že v době krize držela zemi zdárně pohromadě a „to ospravedlňuje tuto poctu“.

„Prezidentovo rozhodnutí udělit jí řád odhalilo ambivalentní postoj k ní uvnitř strany,“ napsal list Frankfurter Rundschau.

Dokázala využít zkušenosti z diktatury. Německý prezident vyznamenal Merkelovou

Evropa

Prezident chválil

Řád, jehož je teprve třetí nositelkou mezi kancléři – po Konradu Adenauerovi a Helmutu Kohlovi – jí udělil prezident Steinmeier v paláci Bellevue v centru Berlína.

Ve svém projevu uvedl, že Merkelová byla kancléřkou „bezmezné houževnatosti“, kterou oponenti opakovaně podceňovali. „Ti, kdo s vámi úzce spolupracovali, vás nikdy nemohli podcenit,“ řekl Steinmeier, který působil jako ministr zahraničí ve dvou jejích kabinetech.

Přestože je členem sociální demokracie, vyjádřil na adresu Merkelové chválu za to, že během 16 let své vlády „převedla Německo přes řadu krizí“. Prezident obhajoval její vyjednávání s Ruskem po anexi Krymu: „Vždy jste věděla, jak důležité je udržovat kontakty s obtížnými partnery.“

Osmašedesátiletá Merkelová se stala vůbec první německou kancléřkou a prvním lídrem země z bývalého východního Německa, když se dostala do kancléřského úřadu v roce 2005.

Při přebírání ceny poděkovala skupině přátel a kolegů, které si sama vybrala, za jejich „neuvěřitelnou službu a loajalitu“ během jejího působení v úřadu.

Německá média si povšimla, že na seznamu hostů chyběl Friedrich Merz, současný šéf CDU.

Po ruské invazi na Ukrajinu Německo radikálně přehodnotilo svůj vztah k ženě, které se kdysi říkalo Mutti, protože se ukázalo, že země je příliš závislá na ruské energii a že během jejího kancléřství dramaticky podfinancovala obranu. Nové vedení strany CDU se snažilo distancovat od jejího odkazu a přiklonit se ke konzervativnějšímu postoji.

Druhou nejdéle sloužící

Merkelová vyrostla jako dcera protestantského pastora v NDR, kde se ve škole naučila výborně rusky a později vystudovala fyziku. Po sjednocení Německa vstoupila do CDU a rychle stoupala po stranických příčkách, protože se těšila záštitě Helmuta Kohla.

Spolkovou kancléřkou byla zvolena v roce 2005 a vyhrála troje následující volby, než v roce 2021 neporažená odešla do důchodu.

Po Kohlovi je druhou nejdéle sloužící kancléřkou.

Merkelová je spoluzodpovědná za válku na Ukrajině, zní z Bundestagu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám