Jak na pěstování okurek ze semínek v 12 krocích

Okurky jsou oblíbeným druhem zeleniny, kterého máme během roku obvykle dostatek. Už jste ale někdy přemýšleli o tom, že zkusíte pěstovat okurky svépomocí? A jaké druhy okurek vlastně existují? Pokud se o toto téma zajímáte a chcete vědět víc, pak určitě pokračujte ve čtení.

Okurky patří k nízkokalorické zelenině, která si u našinců získala značnou oblibu. Kyselá nakládaná okurka obvykle nechybí u šunkofleků, čočky na kyselo nebo u pečeného vepřového kolena, které patří k oblíbeným pochoutkám.

Tradici má v naší zemi i pěstování okurek. Nejen, že se jim daří na běžných zahradách a ve skleníku, bývají i součástí velkoprodeje v nejrůznějších nakládaných směsích a podobně. (Kdo by neznal například okurky a nakládanou zeleninu Znojmia, že?)

A právě proto, že to vypadá na první pohled tak jednoduše, možná si říkáte, že dáte pěstování okurek šanci i vy osobně. Kde ale máte začít? A jakým chybám se při pěstování okurek pečlivě vyvarovat?

Druhy okurek

Není okurka jako okurka. Zatímco jedna okurka je polní, té skleníkové budou při pěstování vyhovovat úplně jiné podmínky. Na první pohled tyto dva druhy okurek poměrně bezpečně poznáte, protože polní okurka může být menší (i když to není pravidlem) a silnější. Také jsou na ní na první pohled patrné vroubky a výstupky. Tato okurka se dobře hodí například pro nakládání.

Skleníková okurka, nebo také hadovka, je delší, užší, nemá na sobě výstupky a dá se používat do salátů. Obvykle je to ta, kterou kupujete zabalenou ve folii v obchodě.

Pěstování okurek

Pokud máte štěstí a máte k dispozici skleník, můžete vyzkoušet skleníkové pěstování okurek. Výhodou tohoto řešení je především to, že růst okurek bývá u tohoto řešení o něco rychlejší, protože zelenina má pro své prospívání dobré podmínky.

Ve skleníku okurky zasaďte tři týdny před prvními mrazy. Týden po odeznění mrazu je pak můžete přesadit. (Okurky nesmí přemrznout.) Kvůli tomu, že rostou do šířky, z praktických důvodů k okurkám nezasazujte žádnou jinou zeleninu, kterou by mohly překrýt. Následně okurky zalévejte málo, ale často.

Okurky můžete pěstovat i na balkoně v květináči. Aby vám dobře rostly, měly by se předpěstovat zhruba v půlce dubna. Od května se dají nové sazenice pěstovat i venku. V ideálním případě bude balkonovým okurkám nejvíc vyhovovat slunné a teplé stanoviště. Velikost květináče může být až 7 litrů, právě kvůli tomu, že rostou hodně do prostoru. Z praktických důvodů do jednoho květináče nedávejte více než dvě sazenice. Některé balkonové okurky navíc potřebují oporu, takže můžete přistoupit k jejich pěstování na síti. Pro balkon si vybírejte druhy Ministars F1 a Bush Champion F1. Zalévání je opět vhodné méně, ale často.

Tohle radši nedělejte

Nyní se můžeme podívat na nejčastější hříchy, kvůli kterým okurky nevzejdou tak, jak byste si to v ideálním případě představovali.

Jak už bylo řečeno, okurky jsou teplomilné a ke svému správnému prospívání potřebují dostatek tepla a světla. Je tedy jasné, že pokud je dáte někam, kde nebudou mít ani jedno, nemůžete čekat, že vám dobře vyrostou.

Co se týče půdy, nejlepší je pro pěstování okurek taková, která je dostatečně kyprá a výživná. Je tedy důležité dbát na výběr správné zeminy v květináči i venku. V průběhu času lze okurky i dodatečně přihnojit. (Skvělý je například domácí kompost.) Pro pěstování okurek v řádcích se vyplatí dělat rozestupy 10-20 cm.

Dále okurky potřebují:

  • Pravidelné plení
  • Dostatečnou vláhu
  • Správné společníky v sousedství (například vedle brambor se jim dařit nebude, dobře ale snášejí ředkvičky)

Pěstování okurek je (i z naší vlastní rodinné zkušenosti) řehole. Aby vás mohla těšit kvalitní úroda, okurky je důležité pravidelně sklízet. To znamená, že byste je neměli v ideálním případě nechat růst déle než dva dny. (Což znamená, že každý druhý den byste měli chodit do skleníku, na zahradu nebo na pole.)

Samozřejmě, velká polní okurka nikoho nezabije, přerůstání okurek ale může významně snížit výnos z vaší úrody. (Pokud máte okurek víc, můžete je pravidelně třídit a nabízet k prodeji, čímž si lze poměrně dobře přivydělat.)

Pěstovali jste někdy okurky? Pokud ano, v jakých podmínkách?

 

Napsat komentář