Youtuberství se dá dělat dlouho. Dokud je člověk ochoten se přizpůsobit, usmívá se youtuber Lukefry. Připravil nový podcast Kapesný

18. duben 2023

Lukáš Fritscher alias Lukefry je oblíbený youtuber a influencer. S Českým rozhlasem pravidelně spolupracuje na podcastech nejen pro dospívající – Filtr zábavnou formou vzdělával posluchače v mediální gramotnosti, Polštář zase v sexuální výchově. Jeho nový podcast Kapesný se zabývá finanční gramotností. „Hlavní motivací, proč jsme se do podcastu pustili, bylo otevřít témata, o kterých se ve škole moc nemluví,“ popisuje Lukefry. Poslechněte si celý rozhovor.

Nový podcast s názvem Kapesný má posluchači pomoct zorientovat se ve financích. Bude ho to bavit?

Možná se trochu lekne, ale na druhou stranu – finančně gramotný potřebuje být každý z nás. Každý by měl vědět, jaké poplatky nebo daně existují, co dělat, když vám přijdou peníze na účet, jak s nimi hospodařit, jak spořit…

Funguje tu stejná logika, jakou jsme se řídili i v případě podcastů Filtr nebo Polštář. Každý z nás se s tématem peněz na denní bázi potkává, přitom se o nich ve škole nemluví, ale mělo by. Přišlo nám, že je to díra v systému, a proto jsme se do podcastu pustili.

Jak udržet žánr youtuberství, ale přitom nebýt, řekněme, za moc chytrého?

Je to o neustálém vyvažování. Na několik informací musíte přidat něco odlehčeného a současně co nejvíc problémů ukazovat na praktických příkladech, nehrát si na vychytralého, nepoužívat zbytečně odborná slovíčka, která by akorát ukazovala, jak tomu rozumíte. Vyplatí se naopak zkoušet předat informaci co nejvíc lidsky a pochopitelně.

Čtěte také

Do kolika let se dá youtubeřit?

Pokud jste otevřený tomu se přizpůsobovat, tak si myslím, že velmi dlouho. Už jen za těch deset let, co youtubeřím já, se hodně změnilo. Videa se tvoří jinak, změnily se formáty...

A pak vás to musí bavit. Tato platforma je závislá na přirozenosti a upřímnosti. Pokud natáčíte něco, co vás vůbec nebaví, a tváříte se, že jste nadšení, nebude to fungovat, nedokážete se dlouho přetvařovat.

Máte radost z toho, že vlastně trochu ovládáte statisíce lidí?

Z ovládání radost nemám. Snažím se lidi neovlivňovat, ale otevírat témata. Poukazovat na oblasti, o které bychom se mohli zajímat, a ukazovat, jak bychom na ně mohli nahlížet.

Čím si Lukefry čistí hlavu? A bojí se, že ho umělá inteligence připraví o práci? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , mga

Související