Šéf americké kryptoměnové burzy Coinbase Brian Armstrong v úterý pohrozil, že jeho podnik odejde ze Spojených států, pokud nebudou brzy existovat jasná pravidla regulace, v jejichž rámci mohou tyto burzy v USA působit. V takovém případě se podle něj do zahraničí přesunou i další hráči v odvětví. Informovala o tom agentura Reuters.

„Na stole jsou úplně všechny možnosti, včetně odchodu nebo čehokoliv jiného, co bude potřeba,“ řekl Armstrong na konferenci v Londýně. Jasná pravidla jsou podle něj nutná i v dalších zemích, jako je například Británie. Jinak se podle něj může stát, že provozovatelé kryptoměnových burz půjdou třeba do daňových rájů. Tam byla i kryptoměnová burza FTX, která loni zkrachovala. Své aktivity řídila z Baham.

„To je i důvod, proč potřebujeme jasnou legislativu a regulaci v daném státě. Protože když to nebude v Británii, když to nebude v USA, tak ty firmy budou existovat v daňových rájích,“ řekl Armstrong. Prohlásil to po dotazu bývalého britského ministra financí George Osbournea, který se ho na konferenci zeptal, zda se může stát, že Coinbase z USA odejde.

Zatímco některé velké ekonomiky, jako například Evropská unie, vypracovaly pro kryptoměny pravidla šitá na míru, ve Spojených státech je tento sektor stále většinou neregulovaný. Americké regulační orgány a orgány činné v trestním řízení letos rázně zakročily proti kryptoměnovým společnostem a zaměřily se na nelegální nabídky a nedodržování pravidel, která mají zabránit nezákonné činnosti. V březnu americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) pohrozila společnosti Coinbase žalobou kvůli některým produktům.

Britské ministerstvo financí přesto v únoru stanovilo první soubor pravidel pro regulaci kryptoměn a jeho finanční dohled v březnu vyzval k zavedení přísných pravidel, aby se toto odvětví očistilo. Armstrong v pondělí na twitteru napsal, že Británie „rychle postupuje v oblasti rozumné regulace kryptoměn“, a bez bližšího upřesnění dodal, že je rád, že může na britských ostrovech nadále investovat. Přesto vyjádřil obavy, že banky v Británii ve snaze vymýtit podvody zaujímají stále tvrdší přístup ke klientům, kteří převádějí peníze na kryptoměnové burzy.

Přední britská banka NatWest v březnu zavedla nové limity pro klientské převody na kryptoměnové burzy ve snaze ochránit spotřebitele před tím, co nazývá „kryptozločinci“.

„Některé britské banky blokují fiat platby kryptoměnovým společnostem, což není v pořádku,“ napsal Armstrong na twitteru s odkazem na tradiční měny. „Kvalitní opatření proti podvodům mají smysl, plošný zákaz nikoli,“ dodal. Plošný zákaz navíc podle něj není pravděpodobně ani v souladu se zákonem.

Americká SEC minulý týden zahájila další veřejnou debatu o svých návrzích rozšířit definici slova „burza“. Chce zejména vyjasnit, že současná pravidla fungování burz se vztahují také na decentralizované kryptoměnové platformy. Kryptoměnové firmy dosavadní návrhy považují za příliš vágní a za snahu dostat pod kontrolu platformy decentralizovaných financí, označované zkráceně DeFi. Ty uživatelům umožňují půjčovat, vypůjčovat si nebo i spořit v digitálních aktivech, čímž obcházejí tradiční banky a burzy.