Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
18. dubna 2023 17:27
Čas čtení 0:52

Petr Pavel pozval do Česka britského krále Karla III.

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel pozval do Česka britského krále Karla III.
Zdroj: TASR/AP Victoria Jones

Dopis pro britského monarchu Pavel zveřejnil na oficiálních stránkách Hradu.

Prezident Petr Pavel v úterý zaslal dopis britskému králi Karlu III. Poděkoval mu za psaní, které mu britský monarcha zaslal u příležitosti březnové inaugurace. Spolu s manželkou ho pak pozval na Pražský hrad. 

Karel III. už Česko navštívil několikrát, jako král by přijel poprvé

„Velká Británie měla a bude mít vždy v mém srdci speciální místo. Dodnes například vzpomínám na svá studia na londýnské King's College či na Royal College of Defence Studies, která mi do života dala nejen mnoho zkušeností, ale i přátele na celý život,“uvedl Pavel v dopise adresovaném britskému panovníkovi, který jeho tým zveřejnil na oficiálních stránkách Pražského hradu. Prezident zmínil také dlouhou historickou tradici, kterou Česko a Velká Británie mají, a zdůraznil, že spojenectví je pevné i v dnešní době.

Následně společně s manželkou Evou pozval Karla III. na Pražský hrad. „Věřím, že Vám Vaše povinnosti v blízkém budoucnu umožní návštěvu naší krásné metropole. Zároveň bych rád poděkoval za pozvání na květnovou korunovaci a budu se velmi těšit na osobní setkání v Londýně,“ dodal.

Do Česka by Karel III. nezavítal poprvé. Na první soukromou návštěvu v roce 1991 přijel do Československa se svou tehdejší manželkou, princeznou Dianou, na pozvání prezidenta Václava Havla. Následně pobýval současný britský král v Česku ještě v letech 1992 a 1994. Samostatné Česko navštívil v letech 2000 a 2010.

Domů
Sdílet
Diskuse