Trvalkou sezóny 2023 je Persicaria neboli rdesno

Každý rok vyhlašuje Český spolek perenářů (pěstitelů trvalek), trvalku sezony. Letos se vítězkou stala všem dobře známá luční rostlina lidově zvaná kartáček. Seznamte se s vítězným rdesnem.

Rdesno v přírodě

V rodu rdesno (Persicaria) jsou nejen trvalky, ale i jednoletky. Mohou být vzpřímené, poléhavé. ale i popínavé. Najdeme je i v naší přírodě. Rod obsahuje až 150 druhů rostlin, přičemž většina pochází z oblasti Himálaje a severozápadní Číny a Japonska.

Pro typický tvar rostlině říkáme kartáček nebo štětka. Známe ho z horských luk (rdesno hadí kořen), i jako plevel okolo vodních toků (rdesno červivec, rdesno peprník). Dekorativní rostlinu můžete ale pěstovat i jako trvalku. Krásně se vyjímá v různých skupenstvích.

Foto: Pixabay, GoranH

Jak pěstovat rdesno

Rdesna vhodná na zahradu jsou nenáročné trvalky. Pokud si je chcete pořídit, vyberte jim vlhčí místo. Pokud máte sušší půdu hledejte spíše polostín. Výhon rostlin je to, že kvetou velmi dlouho a jsou nenáchylné na choroby.

Dekorativní bývají bílé, růžové nebo načervenalé válcovité květy, ale i listy rdesna, které se často na podzim barví do červených odstínů.

Druhy rdesna a vhodné místo k pěstování

Druhy zahradního rdesna se většinou poměrně jednoduše přizpůsobují i jiným podmínkám. Například druh Persicaria amplexicaulis velmi dobře snáší i krátkodobě zavodněnou půdu, která se později mění na suchou. Patří mezi velmi oblíbené druhy.

Druhu Persicaria polymorpha nevadí ani suché půdy, roste až ve dvoumetrových pevných trsech a nakvétá po celou sezónu. Větší druhy, jako je polymorpha se dobře kombinují s okrasnými trávami. Mohutná květenství se barví při odkvětu do růžova, zatímco na podzim trvalku zdobí hnědočervené nažky.

Foto: Pixabay, bluebudgie

Persicaria affinis je nízkého vzrůstu a využívá se jako půdopokryvná trvalka, vhodná i na skalku mezi kameny. Persicaria campanulata má ráda stín až polostín a dobře zvládá sucho. Nádherné jsou její zvonkovité světle růžové květy v netypickém, rozvolněném květenství. Pokud byste rádi rdesno do vody, zvolte třeba bažinatý druh Persicaria amphibia s listy plavoucími po hladině. Může ale růst i ve vlhké půdě.

Většina zahradních kultivarů je neinvazních, mírně invazní je ale Persicaria polystachya (syn. Persicaria wallichii). Květy voní medově. Mírně invazní může být také Persicaria microcephala, využívá se proto její neinvazní kultivar ‚Red Dragon‘. Při rašení má purpurové stonky i listy, později se zbarvují do zelena s výraznou hnědočervenou kresbou.

Persicaria virginiana je poměrně nenápadným druhem. Hodí se do stinných partií, využívají se kultivary ‚Variegata‘, ‚Painter’s Palette‘ či ‚Compton’s form‘, s ohledem na výrazné zbarvení listů.

Zdroj: https://trvalkasezony.cz/;
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rdesno;
https://www.zahradnictvi-spomysl.cz/rdesno-pribuzne-donald-lowndes-polygonum-affine–donald-lowndes-/
Úvodní foto: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *