Videoklip k písni Krev toulavá uctí památku skladatele Karla Svobody

Jana Černá

Karel Svoboda | Foto: Jakub Ludvík
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Letos si připomínáme nedožité 85 narozeniny fenomenálního skladatele Karla Svobody. Z jeho pera vznikly stovky slavných melodií, hitů a  muzikálů. Hitmakerovi nikdy nezapomněl vzdát na svých koncertech hold Karel Gott, pro které napsal ty největší a nejznámější pecky. Například Lady Carneval, Hey, Hey Baby, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, Paganini, Lady Carneval, Jdi za štěstím. Právě poslední zmiňovaná se stala mottem pro Mistrovu knihu.

Karel Svoboda a Karel Gott | Foto: Mirek Malec

 

„Nikdo takový, jako byl Karel Svoboda, se už nenarodí,“ vysekl skladateli poklonu pro VIPosobnosti.cz klavírista Pert Malásek. „Měli jsme to štěstí, že jsme zažili dobu velikánů, jak byl on, Rudolf Rokl a samozřejmě Karel Gott. Ti nám tu dnes chybí,“ dodal s lítostí v hlase.  Písně zesnulého zpěváka  s melodiemi Karla Svobody se snaží zpívat i jiní zpěváci. Bohužel už ne tak úspěšně, jako 4 Tenoři nebo Bohuš Matuš. „Karel Gott měl tři kamarády,“ vzpomíná pro VIPosobnosti.cz Patrik Rokl, syn geniálního pianisty. „Byl to můj táta, Karel Svoboda a Jirka Štaidl.“ Co dodat?

4 Tenoři | Foto: Lenka Hatašová

Velmi kvalitní je i píseň Žít, která provázela Karla Svobodu na jeho pohřbu. I po mnoha letech je její text stále více aktuální. Je pod ním podepsaný Karel Šíp. Tento textař stojí také za úspěšnou písní Krev toulavá z televizního seriálu. Před pětatřiceti lety ji nazpíval také Karel Gott. K posluchačům se nyní píseň vrací v novém aranžmá šitém na míru 4 Tenorům – tedy Marianu Vojtkovi, Pavlu Vítkovi, Michalu Bragagnolovi a Janu Křížovi, kteří úspěšnou vokální formaci tvoří.

 

 

Pro Krev toulavou byly vybrány výjimečné prostory Lobkowiczkého paláce na Pražském hradě. Právě tady vznikly krásné záběry, jenž doprovázejí slavnou píseň. 4 Tenoři ji vydali na svém druhém, loni vydaném albu Láska prý, jež bylo nedávno oceněno Zlatou deskou Supraphonu. Pozornost na albu vzbudila i nově objevená a do té doby nikdy zatím nenazpívaná píseň Karla Svobody Pýcha předchází pád.

Supraphon /VIPosobnosti.cz

0