Loket připravuje sanaci skal pod středověkým hradem

19. duben 2023 09:35

V Lokti na Sokolovsku připravují zajištění skalnatých bloků pod středověkým hradem. Město tak pokračuje v postupné sanaci svahů, které město obklopují.

Město Loket nechalo zkontrolovat stav skalních bloků pod známým středověkým hradem. Z výsledků šetření vyplynulo, že skalnatý svah, bude nutné zajistit, aby padající kamení neohrozilo turisty procházející po přilehlém břehu řeky Ohře. Město už na projektu spolupracuje s projektanty i památkáři.

Hrad Loket

„Hrad jak stojí na skále, tak postupně dochází k uvolňování kamenů. Byla provedena kontrola skalního masivu, která konstatuje, že některé kameny a části je potřeba sanovat. Musíme se na to před sezonou připravit. Kameny, které byly uvolněny, jsou sundány a musíme to řešit technicky dál,“ vysvětluje nezávislý starosta Zdeněk Bednář.

Kromě záchytu malých kamenů město musí pod středověkým hradem zajistit komplexní sanaci rozměrných skalních bloků. Na preventivní zajištění se pokusí radnice získat dotace. Podle starosty bude složité sladit požadavky památkář, odborníků na sanaci i kritéria pro případný zisk dotačních prostředků.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio