Slováci mají v kádru na zápasy s Českem šest medailistů z OH

foto Trénink slovenské hokejové reprezentace před úvodním utkáním na mistrovství světa s Českem, 4. května 2018 v Kodani. Trenér slovenského týmu Craig Ramsay.

Bratislava - Šest bronzových medailistů z loňských olympijských her v Pekingu a devět krajánků z české extraligy mají v nominaci na zápasy Euro Hockey Challenge v Ostravě proti Česku hokejisté Slovenska. U historicky první medaile samostatného Slovenska pod pěti kruhy byli ze současného kádru kouče Craiga Ramsayho brankář Matej Tomek z Litvínova, obránce Martin Gernát z Lausanne a útočníci Peter Cehlárik s Markem Hrivíkem ze švédského Leksandu, Adrián Holešinský z Plzně a Samuel Takáč ze Slovanu Bratislava.

V české extralize působí vedle Tomka a Holešinského také bek Michal Ivan a útočník Martin Faško-Rudáš v Liberci, zadák Adam Jánošík s forvrady Róbertem Lantošim a Máriem Lunter v Mladé Boleslavi a s Tomkem v Litvínově útočníci Andrej Kudrna s Matúšem Sukeľem. V kádru měl být i forvard Andrej Kollár z Komety Brno, ale pro zranění se omluvil.

Útočník Jozef Baláž začal tuto sezonu v Karlových Varech a na začátku listopadu bývalý hráč i Vítkovic odešel do Nitry. Zkušenosti z české extraligy má i Gernát, který v letech 2019 a 2021 získal titul s Třincem a předtím hrál i za Spartu.

Obránce František Gajdoš z Nitry, který minulý týden v přípravě ve Švýcarsku stejně jako brankář Šimon Latkóczy z University of Nebraska-Omahaz NCAA a útočník Šimon Petráš z Trenčína ve slovenské reprezentaci debutoval, působil v mládežnických týmech Poruby a Sparty.

Se slovenským týmem se připravuje také útočník Richard Pánik z Lausanne, který sehrál v NHL přes 500 zápasů za Tampu Bay, Toronto, Chicago, Arizonu, Washington, Detroit a New York Islanders, ale vedení národního týmu u něj řeší administrativní záležitosti včetně pojistky.

Slováci ve čtvrtek v úvodním testu vyhráli ve Vispu nad Švýcary 2:0 a o den později je v Porrentruy zdolali 3:2 v prodloužení. Proti Česku nastoupí ve čtvrtek od 17:10 v Ostravě-Porubě a opět v RT Torax Aréně se uskuteční o den později i odveta.

Nominace hokejistů Slovenska na zápasy Euro Hockey Challenge v Ostravě proti Česku (20. a 21. dubna):

Brankáři: Samuel Hlavaj (Slovan Bratislava), Stanislav Škorvánek (Michalovce), Šimon Latkóczy (University of Nebraska-Omaha/NCAA), Matej Tomek (Litvínov/ČR), 8),

obránci: Michal Beňo, Daniel Gachulinec, Andrej Golian (všichni Slovan Bratislava), František Gajdoš (Nitra), Martin Gernát (Lausanne/Švýc.), Michal Ivan (Liberec/ČR), Adam Jánošík (Mladá Boleslav/ČR),

útočníci: Viliam Čacho, Šimon Petráš (oba Trenčín), Andrej Kudrna, Matúš Sukeľ (oba Litvínov/ČR), Róbert Lantoši, Mário Lunter (oba Mladá Boleslav/ČR), Peter Cehlárik, Marek Hrivík (oba Leksand/Švéd.), Jozef Baláž (Nitra), Samuel Takáč (Slovan Bratislava), Alex Tamáši (Banská Bystrica), Martin Faško-Rudáš (Liberec/ČR), Adrián Holešinský (Plzeň/ČR).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 15°C

Celá předpověď