Hlavní obsah

Kapitánka a její mladá křidýlka. Splněný sen, usmívají se Mills i talentované spoluhráčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaatřicetiletá kapitánka hokejistek Alena Mills, s ní ve čtvrté formaci o polovinu mladší Tereza Plosová a 17letá Tereza Pištěková. Tohle složení zkušeností a dravého mládí na mistrovství světa žen v kanadském Bramptonu fungovalo a bylo jedním z dílků skládačky, která přinesla obhajobu bronzových medailí.

Foto: Matěj Vybíral, Sport.cz

Kapitánka bronzových medailistek Alena Mills (vlevo) a útočnice Tereza Plosová. Třetí do party Tereza Pištěková chybí, odcestovala rovnou do Finska.

Článek

Přitom tohle spojení vzniklo v létě jako vtip, když na jednom z kempů pro talenty Mills trénovala právě tyto mladé české reprezentantky. „Holky říkaly, že já budu jejich centr a ony moje křidýlka. A nakonec se to fakt stalo," smála se útočnice švédského Brynäs.

Spolupráci si nemohla vynachválit. „Jsou skvělé, splněný sen si s nimi zahrát. Jsem zvědavá, co přinesou do ženského hokeje. Mají velký potenciál," mínila kapitánka.

Kompletní formace se na šampionátu podílela na jednom gólu Pištěkové ve skupině se Švýcarskem. „To byl náš sen dát gól na mistrovství. A všechny tři jsme se zapojily do kombinace. Neuvěřitelný zážitek," rozplývala se Plosová.

Prezidentské vyznamenání pro českou hokejistku? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Jako nováček neměla problém zapadnout do týmu. „Výtečná parta. Ačkoliv jsem pár holek poznala až v Kanadě, hned mě vzaly mezi sebe. A Alena nám vždycky se vším poradila," ocenila Plosová, jíž v začlenění pomohla i o rok starší debutantka Pištěková.

„Začaly jsme spolu hrát před čtyřmi roky v šestnáctce. Jelikož obě začínáme na ‚P', daly nás spolu na pokoj i do lajny. A od té doby vždycky hrajeme vedle sebe," popisovala Plosová, která si bronzové oslavy užila. „Neskutečný úspěch. Jsem moc ráda, že jsem tam mohla být. Vždyť jsem teprve šestnáctiletý píďo," usmívala se útočnice Liberce.

Kapitánka Mills si pochvalovala, že právě takové hráčky dostávají šanci. Věkový průměr týmu činil pouhých 23 let. „Obměna přichází. Roste nám stále větší a větší základna. Konkurence se zvětšuje. To jsem si vždycky přála," poznamenala s ohledem na temné vzpomínky, když reprezentantky v roce 2009 sestoupily dokonce do druhé divize.

Hokejistky vyrůstají v klučičích týmech. Je to správně? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Jsem vděčná lidem, co tu byli před námi. Trenéři, bývalé reprezentantky. Všichni jsme si prošli bahnem, spadli jsme. Bez toho by úspěchy nepřišly," uvědomovala si Mills. Líbí se jí, že zájem o ženský hokej se i díky úspěchům zvedá. „Snad to půjde jenom dopředu a přidáme ještě cennější kovy," přeje si.

Na dalších šampionátech už se však hráčky budou muset poprat s větším tlakem veřejnosti. „Potřebujeme zvládnout očekávání, abychom nezůstaly u bronzu a snižovaly ztrátu na zámořské týmy," dodala Mills.

Reklama

Související témata: