Soud pozastavil činnost Sládkových republikánů. Nepředkládali úřadům výroční finanční zprávy

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu pozastavil činnost mimoparlamentního Sdružení pro republiku – Republikánské strany Československa Miroslava Sládka. Návrh podala vláda kvůli tomu, že republikáni řádně neplnili povinnost předkládat dohledovému úřadu výroční finanční zprávy.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Politik a předseda Sdružení pro republiku – Republikánské strany Československa Miroslav Sládek řečnil na akci s názvem Protest proti lžím České televize.

Nejvyšší správní soud ve středu pozastavil činnost mimoparlamentního Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa Miroslava Sládka (na snímku) | Zdroj: iROZHLAS.cz

Strana, která svým názvem i osobou předsedy navazuje na parlamentní republikány z 90. let, má nyní rok na nápravu. Pak jí hrozí rozpuštění a likvidace, opět by o tom na návrh vlády musel rozhodnout NSS.

Dohledový úřad navrhl pozastavit činnost 26 politickým stranám. Třem uskupením hrozí i rozpuštění

Číst článek

Sládek ani žádný jiný zástupce strany se středečního jednání nezúčastnil, omluvu soud neobdržel, proto jednal bez republikánů. V písemném vyjádření uvedli, že v minulosti opakovaně dostali od úřadu pokuty, měli zablokovaný účet, ocitli se v platební neschopnosti, což paralyzovalo jejich činnost. Poukazovali na údajně diskriminační přístup státu.

Tomáš Jírovec z ministerstva vnitra ve středu jménem vlády trval na podaném návrhu. Uvedl, že zprávu za rok 2017 strana neodevzdala na správném formuláři. Za léta 2019 a 2020 neodevzdala výroční finanční zprávu vůbec. „Není to formalistická povinnost. Je výrazem transparentnosti politického boje,“ uvedl Jírovec.

Návrh vlády poukazoval také na to, že zprávu za rok 2018 nedodali republikáni včas se všemi náležitostmi, konkrétně chyběla zpráva auditora. Předseda senátu NSS Tomáš Langášek uvedl, že pro daný rok republikáni pochybení dodatečně napravili. „Ostatní nedostatky ale politická strana nenapravila ani do dnešního dne,“ uvedl Langášek.

Málo lidí i neznalost zákona. Tak se strany brání před pokutou až 200 tisíc od dohledového úřadu

Číst článek

Návrh směřující proti republikánům dostal soud od vlády spolu s desítkami dalších podnětů na pozastavení, případně rozpuštění regionálních a mimoparlamentních subjektů kvůli nedodržování zákonných povinností. Nejčastěji jde právě o nedostatky ve finančních zprávách.

O Sládkově straně chtěl soud rozhodovat už loni v dubnu, ale musel jednání odložit. Důvodem bylo to, že tehdejší prezident Miloš Zeman vyhlásil termín komunálních a senátních voleb. Začalo tak období, ve kterém jsou politické strany podle zákona „chráněné“ před rozpuštěním i pozastavením činnosti.

Ministerstvo vnitra registruje Sdružení pro republiku – Republikánskou stranu Československa Miroslava Sládka od roku 2016. Navazuje však na dřívější republikánské projekty dvaasedmdesátiletého bývalého poslance Sládka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme