Hlavní obsah

Na mimořádných schůzích tráví poslanci třikrát více času než dřív

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Délka mimořádných schůzí se výrazně zvýšila, hlavně s přispěním opozice.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci nyní tráví na schůzích ve Sněmovně celkově mnohem více času. Mohou za to mimořádné schůze, k jejichž prodlužování přispívají převážně opoziční poslanci a poslankyně.

Článek

Úderem patnácté hodiny dnes začíná ve Sněmovně další mimořádná schůze. Iniciovalo ji hnutí ANO, které chce řešit situaci České pošty.

Od začátku funkčního období se ve Sněmovně odehrálo už 36 mimořádných schůzí a k tomu dvě, kde se hlasovalo o nedůvěře vládě. Celkový strávený čas na mimořádných schůzích je třikrát delší než v předchozích obdobích od roku 2010. 

Seznam Zprávy analyzovaly všechny sněmovní schůze za poslední čtyři funkční období Sněmovny.

Období v grafu jsou barevně rozlišena. V legendě je možné je přepínat a zobrazovat je výběrově. Červená linka ukazuje, jak narostla délka mimořádných schůzí v době vlády Petra Fialy.

Opozice nyní dělá ze Sněmovny „žvanírnu“

Legendární výrok někdejšího premiéra Andreje Babiše, který nyní usedá ve sněmovní lavici jako řadový opoziční poslanec, že Sněmovna je „žvanírna“, nabývá konkrétní podoby právě nyní. A jsou to převážně opoziční poslanci a poslankyně, kdo k prodlužování schůzí přispívají.

Délka mimořádných schůzí se začala viditelně prodlužovat zhruba od 100. dne aktuální Sněmovny, tedy od začátku roku 2022. A od té doby jejich délka roste. Doslova k raketovému růstu pak dochází právě teď od 470. dne od ustavující schůze, tedy nyní na jaře 2023.

Více o tom, jak poslanci pracují

Jak poslanci chodili celý rok 2022 do práce? Nejhůř je na tom tradičně Andrej Babiš. Jeho účast ve druhém pololetí klesla na pouhých pět procent všech hlasování dolní komory.

Kromě předem naplánovaných řádných schůzí může iniciovat svolání mimořádné schůze aspoň jedna pětina všech poslanců Sněmovny. Obvykle svolávají mimořádné schůze skupiny opozičních poslanců. Jak uvádíme výše, délka těchto schůzí se však v aktuálním funkčním období Sněmovny dramaticky prodlužuje.

Například na mimořádné schůzi od 28. února do 4. března, kterou svolali poslanci vládní koalice, se projednávalo zpomalení valorizace důchodů a opoziční poslanci a poslankyně tuto schůzi obstruovali velmi dlouhými projevy. Opozice se vyjádřila v tom smyslu, že pravým cílem rozpravy není diskutovat a sdělit návrhy, ale někoho zlomit. Schůze se protáhla na pět dní.

Mimořádné schůze převyšují ty naplánované

Počet mimořádných schůzí nyní výrazně převyšuje řádné schůze Sněmovny. Zatímco v uplynulých čtyřech obdobích Sněmovny byly počty řádných i mimořádných schůzí vyrovnané, v právě probíhajícím funkčním období 2021–2025, z něhož neuběhla ještě ani polovina, narostly mimořádné schůze o třetinu.

Funkční období SněmovnyŘádné schůzeMimořádné schůze
2021–2025 *2638
2017–20215664
2013–20173328
2010–20133029
* právě probíhající funkční období

Řádné schůze nijak nevybočují

Na řádných schůzích se ukazuje, že jejich trvání se drží standardní délky, tak jak probíhaly v uplynulých obdobích. V jednotlivých etapách jsou vidět drobné odchylky a tendence k prodlužování, ale žádné dramatické odchylky tu nejsou.

Reklama

Doporučované