»Vlastenec« a »mír« jako sprostá slova? Protesty pokračovaly před Sněmovnou

AKTUALIZOVÁNO

»Vláda nepřekvapila. Jednání plánované na středu na poslední chvíli přesunula ze sídla Úřadu vlády do budovy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Že by jí vadila přítomnost ‚několika desítek lidí‘ nebo ‚nepovedené blokády‘, jak o naší akci informují média?« uvedl na Facebooku šéf strany PRO Jindřich Rajchl. Dav se tak dnes přesunul od Strakovy akademie před budovu Poslanecké sněmovny a na Mariánském náměstí pokračoval v protestu.

Protestní akce strany PRO začaly v neděli statisícovou demonstrací Česko proti bídě na Václavském náměstí. Odtud se velká část demonstrantů přemístila před Úřad vlády a někteří zde strávili mrazivou noc. »Lidská blokáda« před Strakovou akademií pokračovala i v pondělí a v úterý. Dnes se Rajchl a spol. přesunuli na Malostranské náměstí za »přestěhovanou« vládou.

»Oni před námí utekli do Sněmovny,« řekl 1. místopředseda PRO Tomáš Nielsen shromážděnému davu, který se od ranních hodin neustále rozrůstal. »Hanba!« zněla reakce. »To je jedno, jestli je to hanba. Důležité je, že o vás vědí. A budou si nás stále více vědomi na akcích a při volbách,« připojil Nielsen s tlampačem v ruce. Premiéra Fialu vyzval, aby – když může hovořit se zástupci Milionu chvilek – diskutoval také s opačným názorovým spektrem. »Pojďte ven!« skandoval dav čítající přibližně pět stovek lidí směrem ke Sněmovně. »Demisi, demisi!« znělo dále.

Lidé si přinesli české vlajky a nejrůznější transparenty. »Vysíláme fialový signál. Demise!« stálo na jednom z nich. Nechyběly petiční stánky a někteří účastníci měli na sobě trička »Jsem chcimír« narážející na posměšnou nálepku ze strany masmédií a čelních představitelů státu. »Nejhorší je, že sprosté slovo udělali v první řadě z výrazu vlastenec. To je neuvěřitelné. A další sprosté slovo je teď mír. To kdybyste mi řekl před třemi lety, vsadím se s vámi, o co chcete, že je to nesmysl,« líčil v jedné z debat s občany Rajchl.

Ti se s ním neustále fotili a kladli mu dotazy. Na otázku iportaL24.cz, co chtějí lidé nejčastěji vědět, odvětil: »To jsou tisíce otázek. Ale nejčastěji zaznívá to, kdy už konečně ta vláda padne.«

Rajchl zhodnotil pro náš web pokračování protestní akce veskrze pozitivně. »Máme už čtvrtý den konání protestu, je to neuvěřitelně spontánní a autentické od lidí, kteří už mají dost fialové bídy. Dochází k probuzení národa, lidé začínají otevírat oči a chtějí, aby byla konečně v čele země kompetentní vláda,« uvedl pro iportaL24.cz na Malostranském náměstí Rajchl.

Původně plánoval, že dneškem protestní akce skončí. »Když vidím, kolik lidí tady je, a my jsme ani nečekali takový zájem, možná ještě něco vymyslíme. Lidi jsou úžasní,« řekl Rajchl.

Pořád platí to, co řekl minulý pátek na tiskové konferenci, že další podobu protestů nechce zveřejňovat, aby se na ně nestihl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) připravit. »Nemůžeme dokola opakovat stále stejné akce. Musejí mít svůj smysl. Jedenáctého března jsme potřebovali vědět, jestli máme mandát a jestli se dostatek lidí postaví za naše požadavky. Zjistili jsme, že ano, a teď jsme chtěli jasně ukázat sílu protestu. A vidíte, lidé jsou s námi dodnes, ukazujeme, že jsme schopni vzdorovat vládě několik dní. Dalším krokem by měla být dohoda s odbory a parlamentními stranami, abychom dali dohromady ještě větší protest a vláda konečně povolila a padla,« popsal Rajchl.

Na námitku, že předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula není akcím pod hlavičkou PRO příliš nakloněn, Rajchl reagoval takto: »Pan Středula dbá víc o svoji kariéru než o svoje členy. My jsme oslovili další odborové svazy, které by do toho mohly jít samy a nečekaly na pokyn pana Středuly. Třeba takové odbory v České poště nebo Českých drahách mají nejvyšší čas protestovat silnější formou.«

Na protestní akci na Malostranském náměstí dohlížela zhruba desítka policistů. Po třetí hodině se účastníci vrátili znovu do »základního tábora« před Strakovou akademií.

Rajchl uzavřel dnešní protest na Facebooku těmito slovy: »Děkuju všem za překrásné 4 dny! Tohle byla akce, kterou Česká republika ještě neviděla. Každému, kdo přijel, patří můj nejhlubší respekt. A děkuji i všem, kdo se dívali, a byli alespoň v myšlenkách s námi. Dnes mi několik lidí nezávisle na sobě řeklo, že mají pocit, že se něco zlomilo. A víte co? Já si to myslím taky.«

(pk)

FOTO – iportaL24.cz/Petr Kojzar

Související články

6 KOMENTÁŘŮ

  1. Tyhle demonstrace mi připadají bezzubé a nic neřešící.
    K čemu je obléhání sídla vlády v sobotu a v neděli?

    • On to tam ale Nielsen rekl, třeba l k tomu, že se vlada začala bat lidi a premistila se že Strakovky do Sněmovny. A to je podle mě jasný signál.

      • A není to spíše tím, že jedná sněmovna, tak je konečně vláda ve sněmovně? Tedy žádný útěk?

  2. Nejhorší je, jak si média už nevědí rady, jak PRO zdiskreditovat. Byla jsem tam včera a pan Rajchl je nesmírně příjemný člověk. Není to přezíravý profesor jak pan Fiala, ale člověk z lidu. To se mi líbí. Takový by měl být budoucí premiér!

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy