Slováci v Ostravě? Devět krajánků z extraligy i posila s 521 starty v NHL

Foto: Facebook Hockey Slovakia

19. dubna 2023, 17:20

Adam Bagar

Hokejisté Slovenska přivezou do Ostravy-Poruby velice zajímavý výběr, v němž figuruje šest medailistů z olympiády v Pekingu, devět krajánků z české extraligy a nově i ofenzivní posila Richard Pánik.

32letý útočník už se s týmem nějaký čas chystal, ale vedení národního týmu u něj řešilo administrativní záležitosti. „Rišo potřeboval projít procesem vázaným na jeho kontrakt v NHL, už je vše v pořádku. Je připraven nastoupit za reprezentaci, nemůžeme se dočkat,“ uvedl pro hockeyslovakia.sk asistent trenéra a skaut týmu Peter Frühauf.

„Je to zkušený hráč, odehrál spoustu zápasů v NHL. Budeme od něj očekávat líderský přístup. Víme o jeho dalších kvalitách. Je silný v soubojích, silný v držení puku a dokáže obsluhovat přihrávkami své spoluhráče. Doufáme, že národnímu týmu pomůže i góly,“ dodal na adresu hráče, který se do reprezentace vrací po čtyřech letech.

Richard Pánik má zkušeností na rozdávání. V nejlepší hokejové soutěži na světě zapsal 521 startů za Tampu Bay, Toronto, Chicago, Arizonu, Washington, Detroit a NY Islanders. Dřív si zahrál i extraligu za Třinec, během letošního ročníku se po dlouhých třinácti letech vrátil do Evropy a v rámci hostování hájil barvy švýcarského Lausanne.

Slováci mají v týmu také šest bronzových medailistů z pekingského turnaje pod pěti kruhy. U historického úspěchu byli brankář Matej Tomek z Litvínova, obránce Martin Gernát z už zmíněného Lausanne a útočníci Peter Cehlárik s Markem Hrivíkem ze švédského Leksandu, Adrián Holešinský z Plzně a Samuel Takáč ze Slovanu Bratislava.

Slováci dorazí s devíti krajánky z české TELH

V české extralize působí kromě Tomka a Holešinského i beci Michal Ivan z Liberce, Adam Jánošík z Mladé Boleslavi a v útoku jeho parťáci Róbert Lantoši s Máriem Lunterem, další Bílý Tygr Martin Faško-Rudáš a litvínovští Andrej Kudrna s Matúšem Sukeľem. V kádru měl být ještě brněnský forvard Andrej Kollár, ale pro zranění se omluvil.

Naši sousedé vlétli do přípravy dvěma výhrami ve Švýcarsku, po cenných skalpech trenéři nikoho z kádru nevyřadili, naopak přibyl brankář Stanislav Škorvánek z Michalovcí. Třetí a čtvrtý test před MS absolvují v Ostravě-Porubě, v tamní RT TORAX Aréně se bude hrát ve čtvrtek a v pátek shodně od 17:10. Oba zápasy živě odvysílá ČT sport.

Nominace Slovenska na zápasy v Porubě

Brankáři:
Samuel Hlavaj (Slovan Bratislava), Stanislav Škorvánek (Michalovce), Šimon Latkóczy (University of Nebraska-Omaha, NCAA), Matej Tomek (Litvínov, Česko).

Obránci:
Michal Beňo, Daniel Gachulinec, Andrej Golian (všichni Slovan Bratislava), František Gajdoš (Nitra), Martin Gernát (Lausanne, Švýcarsko), Michal Ivan (Liberec, Česko), Adam Jánošík (Mladá Boleslav, Česko).

Útočníci:
Viliam Čacho, Šimon Petráš (oba Trenčín), Andrej Kudrna, Matúš Sukeľ (oba Litvínov, Česko), Róbert Lantoši, Mário Lunter (oba Mladá Boleslav, Česko), Peter Cehlárik, Marek Hrivík (oba Leksand, Švédsko), Jozef Baláž (Nitra), Samuel Takáč (Slovan Bratislava), Alex Tamáši (Banská Bystrica), Martin Faško-Rudáš (Liberec, Česko), Adrián Holešinský (Plzeň, Česko), Richard Pánik (Lausanne, Švýcarsko).

Program zápasů Euro Hockey Challenge

Čtvrtek 20. dubna:
17:10 Česko – Slovensko (Ostrava-Poruba), živě na ČT sport

Pátek 21. dubna:
17:10 Česko – Slovensko (Ostrava-Poruba), živě na ČT sport

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz