Hlavní obsah

Svaz nebude zasahovat do sporu o ochrannou známku k Memoriálu Josefa Odložila

Český atletický svaz (ČAS) nebude zasahovat do sporu o ochrannou známku k Memoriálu Josefa Odložila. Vyřešení právních náležitostí nechává na pořadateli tradičního mezinárodního atletického mítinku, jehož ředitelem je Miroslav Ševčík. Svaz to uvedl pro ČTK s tím, že bude případně respektovat verdikt soudu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Holuša (uprostřed) na Memoriálu Josefa Odložila v Praze. (ilustrační foto)

Článek

Ochrannou známku na název mítinku získal Ševčíkův bývalý spolupracovník a přítel Pavel Šourek, s nímž se rozešel ve zlém. Ševčík, jenž navzdory kontroverzím zůstává děkanem Národohospodářské fakulty VŠE, si ochrannou známku zaregistroval v roce 2001 a po deseti letech ji obnovil.

Loni ale Šourek zjistil, že o ochrannou známku na dalších deset let jeho bývalý spolupracovník nepožádal, takže toho využil a zažádal si sám. Úřad průmyslového vlastnictví značku zapsal a do srpna 2032 je jejím držitelem Šourek. Příští rok by jeden z největších mezinárodních atletických mítinků v Česku chtěl pořádat sám.

Právní zástupce pořadatele mítinku je ale přesvědčený, že práva vyplývající ze zapsané ochranné známky nejsou účinná a nový držitel se jich nemůže nijak domáhat. Své stanovisko, o němž informoval Šourka i předsednictvo svazu, opírá o dlouhodobé užívání označení "Memoriál Josefa Odložila" pro mítink i s ním související obchodní firmu. To začalo už v roce 1995.

Letos se podnik bronzové kategorie Kontinentální tour uskuteční na Julisce 5. června. "Předsednictvo dostalo od Miroslava Ševčíka mladšího písemnou informaci o tom, že z hlediska organizace 30. ročníku Memoriálu Josefa Odložila se z důvodu registrace ochranné známky Memoriál Josefa Odložila panem Šourkem nic nemění," uvedl svaz.

Na další vývoj sporu o ochrannou známku nebude mít vliv. "Předsednictvo ČAS konstatovalo, že je na pořadateli závodu, aby si upravil své právní náležitosti související s ochrannou známkou Memoriál Josefa Odložila a Český atletický svaz bude respektovat v tomto sporu týkající se ochranné známky případné následné soudní rozhodnutí," dodal řídící orgán české atletiky.

Reklama