Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saleen slaví 59 let Fordu Mustang. Nová úprava má nabídnout až 800 koní

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Nový model z dílny úpravce Saleen, vycházející ze současné generace Fordu Mustang, bude dostupný ve třech výkonnostních verzích.

První generace Fordu Mustang byla představena 17. dubna roku 1964, což znamená, že od premiéry nedávno uplynulo přesně 59 let. Samotná automobilka mohla úspěch oslavit například skutečností, že je Mustang již 10 let nejprodávanějším sportovním modelem světa, důvod k oslavám však mají i jiné společnosti.

Mustang se totiž stal živnou půdou také pro řadu úpravců, kteří posouvali schopnosti populárního vozu na zcela novou úroveň, čímž z něj vytvořili jednu z legend tzv. muscle cars scény. Jedním ze zavedených úpravců je i kalifornská společnost Saleen, jejíž zakladatel Steve Saleen se pustil do úprav modelu v polovině osmdesátých let.

Video se připravuje ...

Nyní se společnost Saleen při příležitosti oslav 59 let od představení prvního modelu pochlubila novým projektem Saleen Mustang 2024, který nabídne tři úrovně výkonu, upravený podvozek s komponenty Racecraft, výkonnější brzdy a také aerodynamická vylepšení.

Základem nabídky bude model s označením „White Label“, který by měl nabídnout výkon minimálně 500 koní, což je zhruba na úrovni továrního Fordu Mustang Dark Horse. Výkonnější „Yellow Label“ pak slibuje minimální výkon 750 koní, čímž se upravený Mustang dostane na úroveň poslední generace Mustang Shelby GT500.

Na vrcholu nabídky pak bude stát model s označením „Black Label“, pod jehož kapotou bude motor vyladěný na minimálních 800 koní, přičemž k posledním dvěma úpravám zřejmě úpravce použije přeplňování kompresorem. Zajímavé bude sledovat, jak si úpravce poradí s přenosem tak ohromného výkonu pouze na zadní kola.

Video se připravuje ...

Možnou podobu nového Saleen Mustangu 2024 pak společnost naznačila na grafice, které nese označení „302 design render“ – zřejmě tak jde o odkaz na klasický Ford Mustang Boss 302, kterým by se úprava mohla inspirovat. Interiér by měl být upravován a vylepšován přímo podle přání zákazníka.

Úpravce zatím bohužel ani nenaznačil termín oficiálního představení modelu, automobilka Ford však plánuje zahájit dodávky prvních kusů nové generace Mustangu do dealerství během léta tohoto roku. Zájemci o výkonnější versi si tak nejspíš ještě chvíli počkají.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

21. 4. 2023 13:45
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/