Přejít k hlavnímu obsahu
Určitě se podívejte do profesionálního studia, aspoň na den. Jak říkávál jeden můj bratr se skautu, kraďte očima. | Foto: Leo Wieling (Unsplash)
Určitě se podívejte do profesionálního studia, aspoň na den. Jak říkávál jeden můj bratr se skautu, kraďte očima. | Foto: Leo Wieling (Unsplash)
Jan Sládek -

Domácí nahrávání #1: Co se naučit, ještě než koupíte první věc

Většina seriálů o domácím nahrávání perfektně řeší technickou stránku věci. Tenhle seriál taky, ale spíš okrajově. Podělím se o svoji zkušenost s budováním domácího studia. Snad vás ušetřím vlastních chyb a vyhozených peněz. A jako vždy zdůrazňuji: your mileage may vary.

Tohle mi trvalo dlouho pochopit – ještě než začnete s domácím nahráváním, určitě se podívejte do profesionálního studia, aspoň na den. Jak říkávál jeden můj bratr se skautu, kraďte očima. Jak se tam dostat? S vlastní kapelou, s kamarádem, anebo tam napište a třeba vás tam na den nechají výměnou za výpomoc. Já například, když jdu točit, tohle nabízím výměnou za pár fotek a drobnou pomoc. Existují i specializované kurzy, třeba Dan Friml ve studiu The Barn ukáže všechno pěkně v detailu. Co byste se měli naučit?

1. Postupy

Čím se začíná, čím se končí. Nejen takto metaforicky, časově. Na konci dne byste měli znát řetězec od nástroje až do Daw.

2. Mikrofony a prostor

Proč bicí stojí tam, kde stojí. Proč jsou na kytaru jeden/dva mikrofony, jak jsou na repráku a podobně. Pokud se dohodnete, udělejte si fotky. Ptejte se, ale nerušte.

3. Práce s tím, kdo nahrává

Jde o nejdůležitější část studiové práce. Které taky prošly, které ne. Jak se to sděluje, jak se motivuje k dalšímu výkonu.

Pokud ještě uvidíte něco z editace a ideálně i z mixu, bude to fajn. Taky si vyzkoušejte, jak vám sedí poslech. Jakou roli hraje to, kde sedíte či stojíte... Jestli už máte referenční soubor nahrávek, podle kterých si ladíte poslech (o tom později v dalších dílech seriálu), tak si – třeba o pauze na oběd a po slušném dotazu – pusťte nějakou tu „svou píseň“.

Dává to logiku, v drtivé většině případů budete domácím studiem aproximovat to, co jste viděli. Těžko se přeci vaří dobrá italská kuchyně doma, když nevíte jak chutná.

Více tipů ve videu: jak pomůže/nepomůže youtube, co může poradit kamarád, jak začít trochu jinak poslouchat. Co je to soundgym. A jeden tajný tip (odnesete si stopy).

Tento text vyšel u příležitosti letos už 11. narozenin Frontmana, kdy se ohlížíme za inspirativními články magazínu. Poprvé byl zveřejněn 20. dubna 2023. Současně jím také připomínáme právě probíhající Týden domácího nahrávání v Kytary.cz .

Tagy Domácí nahrávání junior nahrávací studio

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

JdG
Kytarista Tomáš Průša Bandu, Pohřební kapely a Potrubí, záskokář, učitel na kytaru, nahrávač, producent. Pracuji ve svém Létajícím studiu (…
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY